6-6-2023

Theater voor Keti Koti

Opening video-installatie 'Luci'

Vrijdag 2 juni j.l. is de video-installatie 'Luci' van Mathieu Wijdeven en Mateo Vega geopend. De installatie is te bezoeken tot en met 1 juli, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 16:00 tot en met 21:00 uur, elk halfuur. 

 'Luci' is een filmische zoektocht naar de herinnering en het nalatenschap van G.G.T. Rustwijk (1862-1914), de Surinaamse kunstenaar en activist en tevens betovergrootvader van Mathieu. Rustwijk was een theatermaker, multidisciplinair kunstenaar, een man van kleur en een vroege criticus van het Nederlandse koloniale regime in het Suriname van na de slavernij. 

Zijn verhaal is in de vergetelheid geraakt en een eeuw later zijn die verhalen nog steeds vrijwel niet verteld en is dat perspectief niet of nauwelijks gehoord. Door middel van beelden van historische locaties, site-specifieke performances, interviews en een fantasierijke herinterpretatie van archiefmateriaal, nemen Mathieu Wijdeven en Mateo Vega ons mee naar de wereld en het werk van Rustwijk. 

Tijdens de opening afgelopen vrijdag speelde theatermaker Mathieu zijn monoloog ‘Het waarom beantwoord’, waarin hij zijn eigen jeugd met het levensverhaal van zijn betovergrootvader vervlecht. Hij maakte op een gevoelige maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar en bracht dit op een bijzondere manier tastbaar en dichtbij.

Kunstmin maakt onderdeel uit van de nationale theatermanifestatie Theater voor Keti Koti en werkt samen met het Dordtse initiatief Keti Koti Dordrecht. 

Op za 24 junivr 30 juni en za 1 juli is eveneens in het kader hiervan het theaterstuk ‘Gevelgezichten’ te zien, dat Mathieu Wijdeven schreef in opdracht van Kunstmin. Carmen van Mulier maakt hiervan een muzikale vertelling. Het is een meerwaarde om zowel de video-installatie ‘Luci’ als het theaterstuk ‘Gevelgezichten’ te bezoeken.

Theater voor Keti Koti

13554