21-2-2023

First Time Voters 2023

Jongeren gingen in gesprek met lokale partijen

Gisteren was de vierde editie van First Time Voters in het Energiehuis!

De jongste leden van de lokale partijen waren uitgenodigd en gingen in gesprek met jongeren. Zij stelden vragen en er kwamen diverse onderwerpen aan bod zoals: discriminatie op de arbeidsmarkt, gebrek aan betaalbare woningen en het Openbaar Vervoer.

De partijen deelden informatie over hun standpunten en gingen met elkaar in debat. Ook burgemeester Wouter Kolff was aanwezig om over het belang van stemmen te praten, want iedere stem telt!

First Time Voters werd gepresenteerd door geschiedenisdocent Irene Teekens. Stadsdichter Swendeline Ersilia had een prachtig gedicht voorbereid over stemrecht. 'De mogelijkheid om keuzes te maken is één van de grootste vrijheden in ons leven’, zei ze in haar gedicht.

Kay Slice liet het publiek kennis maken met zijn nieuwe swingende hiphop en soul muziek. De hele zaal deed met hem mee.

Het was een geslaagde avond met dank aan onze partners: Bibelot, Popcentrale en Bibliotheek Aanzet Dordrecht. Daarnaast bedanken wij de de bijdragers en de lokale partijen voor hun deelname aan First Time Voters: Burgemeester Wouter Kolff van Gemeente Dordrecht, Swendeline Ersilia, Kay Slice, Irene Teekens, Da Vinci College, Jongerenraad Dordrecht, Prodemos, GroenLinks Dordrecht, CDA Dordrecht, D66 Zuid-Holland, PVDD Dordrecht, VVD Dordrecht, Volt Zuid-Holland Zuid, GOUD, SP Dordrecht, PVDA Dordrecht en FVD Dordrecht. 

RTV Dordrecht schreef een artikel over First Time Voters. Lees het hier. De video van het evenement staat onderaan de pagina.

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij delen twee tips om erachter te komen welke partij bij jou past!

1.     Stemwijzer

Let op! Stemwijzers worden vaak pas kort voor de verkiezingen geopend.

  • MijnStem: geef aan of je het ‘eens’ of ‘oneens’ bent met een aantal stellingen. Hieruit volgt een stemadvies
  • Stemwijzer.nl: beantwoord stellingen met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen mening’. Op basis daarvan krijg je een stemadvies
  • Jongerenkieswijzer.nl: door middel van 20 stellingen over relevante onderwerpen gericht op jongeren, kom jij erachter welke lokale partij het beste bij je past
  • Hollandse Delta: speciale stemwijzer voor de Waterschapsverkiezingen

2.    Lees de verkiezingsprogramma’s van elke partij

Hieronder vind je de verkiezingsprogramma's per partij (voor zover bekend) voor de provincie Zuid-Holland. 

Foto's van Sem Rietstap. 

13013