• Klassiek

Matangi Quartet

American Vintage

drie mannen en een vrouw met instrumenten in de hand op een witte achtergrond

Een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia brengt Beethovens op.59 en het Amerikaanse strijkkwartet van Dvořák samen.

Datum
Locatie
Energiehuis - Machine 3
Tijd
Prijs
€ 23,50

Matangi Quartet

Een van de meest prominente en veelzijdige ensembles

Matangi Quartet is in drieëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire, naar onverwachte samenwerkingen met andere kunstvormen van cabaret tot dans.

In 1808 stichtte Graaf Razoemovski, Russische Ambassadeur in Wenen, een aan zijn huis verbonden strijkkwartet bestaande uit Ignaz Schuppanzigh, Josef Mayseder, Franz Weiss en Anton Kraft. Doordat hij drie strijkkwartetten bestelde bij Beethoven (op.59) is zijn naam bekend gebleven.

Vervolgens wordt het beroemde Amerikaanse strijkkwartet van Dvořák uitgevoerd, dat hij componeerde tijdens zijn verblijf in Amerika, waar hij van 1892 tot 1895 woonde. Dvořák woonde in New York, waar hij werkzaam was als directeur van het National Conservatory of Music. Tijdens de zomervakantie van 1893, in het stadje Spillville, dat een omvangrijke Tsjechische immigrantengemeenschap kende, componeerde hij dit twaalfde strijkkwartet. In dit meesterlijke werk zijn zowel Amerikaanse als Tsjechische volksmelodieën te horen.

Programma

Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet Nr. 8 in e, opus 59.2
– Allegro
– Molto Adagio
– Allegretto
– Finale, Presto.…

Antonín Dvořák – Strijkkwartet nr. 12 in F, opus 96, ‘Amerikaanse’
– Allegro ma non troppo
– Lento
– Molto vivace
– Finale: Vivace ma non troppo

Gratis te bezoeken met de Kunstmin Pas.

Credits:
altviool: Karsten Kleijer | cello: Arno van der Vuurst | viool: Maria Paula Majoor

Deel deze pagina