• Muziek

Het Nationale Theater - Brown Sugar Baby (try-out)

Brown Sugar Baby (try-out)

Jazzband staat geposeerd in mooi trappenhuis

Swingende en zenuwslopende voorstelling over Indische jazzband in turbulente tijden. De familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de finale van het jazzconcours, maar er gaat van alles mis..

Datum
Locatie
Schouwburg - Grote Zaal
Tijd
1e rang
€ 22,50
2e rang
€ 18,50
Inclusief
Consumptie

Het Nationale Theater - Brown Sugar Baby (try-out)

Nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt

Brown Sugar Baby is een swingende voorstelling met live-muziek over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Deze nieuwe (muziek)theatervoorstelling van Eric de Vroedt wordt gespeeld door elf muzikanten en acteurs.

Het is 1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.

Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.

Eric de Vroedt: “Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”

Er wordt door Het Nationale Theater een nagesprek aangeboden direct na afloop van de voorstelling waarin we ingaan op thema’s uit de voorstelling. Voor aanvang van de voorstelling deelt de gespreksleider in de foyer hiervoor uitnodigingen uit. De maximale capaciteit is beperkt tot 20 personen in verband met het kleinschalige karakter van het gesprek.

Credits
tekst en regie: Eric de Vroedt | cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez | kostuums: Lotte Goos | compositie & muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong | licht: Bernie van Velzen | choreografie: Art Srisayam | dramaturgie: Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch | regie-assistentie: Chyramain van Kempen, Céline Amadi

Deel deze pagina

Bekijk ook eens

Volledige agenda