Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

NBE

The Unknown Chaplin - Première

Plusprogramma: Om 19:15 uur verzorgt schrijver Matthijs de Ridder een inleiding bij The Unknown Chaplin. .In zijn boeken zoekt hij steevast naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen. Zo bekijkt hij in De eeuw van Charlie Chaplin de twintigste eeuw door de lens van Chaplin. Tijdens The Unknown Chaplin vertelt De Ridder hoe het ooit onbekende straatschoffie uit Londen de bekendste man ter wereld werd.

Charlie Chaplin is hét filmgenie van de stomme film periode. Hij maakte en speelde in films die het zonder soundtrack moesten doen. Voor ‘The Unknown Chaplin’ vraagt het Nederlands Blazers Ensemble aan vier componisten muziek te componeren bij vier recent gerestaureerde films van Chaplin. De keuze hierbij valt bewust niet op de klassiekers als ‘The Great Dictator’ of ‘Modern Times maar films van vóór 1918. De curator stille film van Eye Film museum Amsterdam, restaureert de Chaplin films speciaal voor dit concert, met een verbluffend resultaat.

Bij het selecteren van de films valt de keuze bewust niet op de klassiekers als ‘The Great Dictator’ of ‘Modern Times. Juist het minder bekende werk van vóór 1918 komt aan bod. Elif Rongen-Kaynakçi, curator stille film van Eye Filmmuseum Amsterdam, restaureert de films speciaal voor dit concert en het resultaat is verbluffend.

De vier componisten geven met dit concert de hilarische, kolderieke en melancholische films een authentieke en hedendaagse invulling. Naast de slapstick en de lol heeft het programma ook een ernstige laag, zoals altijd aanwezig in Chaplin’s films. Als contrast met de nieuw gecomponeerde soundtracks speelt het NBE het meest contemplatieve werk dat Philip Glass schreef voor de film ‘Mishima, a Life in Four Chapters’. En natuurlijk ontbreekt de beroemde slotspeech van Chaplin uit ‘The Great Dictator’ niet.

Artistiek leider Bart Schneemann: Het zijn grappige en aangrijpende films, die nog weinig mensen zullen kennen. Het gaat bij Chaplin nooit alleen om de humor. Er zit altijd iets achter. Dit concert is een ode aan Chaplins kunstenaarschap.