MAISON the FAUX

APHONIA [ ey-faux-nee-uh ]
MAISON the FAUX

Kom langs en ervaar het zelf!

Van 15 december t/m 29 januari tussen 19.00 en 21.00 uur (m.u.v. Eerste Kerstdag en Oudejaarsdag) presenteert Kunstmin buiten op de toneeltoren van de Schouwburg een videoprojectie die iedereen kan komen bekijken. De videoprojectie met audiostream duurt circa 10 minuten en speelt continu door, je kunt elk moment instappen. 

APHONIA [ ey-faux-nee-uh ] (het niet meer kunnen gebruiken van de stem door o.a. plankenkoorts) is een videokunstwerk van MAISON the FAUX, de creatieve modische studio onder leiding van Joris Suk (1987) en Tessa de Boer (1990). 

De studio is gespecialiseerd in performance art, mode- en kostuumontwerp, maar ook in decor- en interieurontwerp. Het werk van MAISON the FAUX kenmerkt zich door maximalisme. Het belang van zelfexpressie en het ontdekken van identiteit staan voorop.

Videokunstwerk
De ultieme diva bereidt zich voor om de rol van haar leven te spelen. Alleen in haar kleedkamer maakt ze zich klaar om alles aan haar publiek te geven. MAISON the FAUX neemt je mee backstage. Gaat het masker af als het gordijn is gevallen? Of is het masker wie je echt bent, en wordt de ‘role of a lifetime’ gespeeld buiten het podium?

Mode Stipendium 2022
Afgelopen zomer werd MAISON the FAUX de winnaar van de prestigieuze modeprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

'Wat wij zo te gek aan de modewereld vinden is dat mode zo ontzettend veel vormen aan kan nemen. Daarom is het jammer dat er nog veel patronen en rigide, oude gewoontes bestaan die niet allemaal even constructief zijn. Het zou mooi zijn als de toekomst meer vrijheid geeft om mooie dingen te maken.' - Bazaar

Lees hier het hele interview van MAISON the FAUX in Bazaar

 

Audiostream

Wat leuk dat je voor de projectie staat!

Jaarlijks vraagt Kunstmin een kunstenaar voor een projectie (videofilm/animatie) voor op de toneeltoren. Een openbaar, vrij toegankelijk, en doorlopend videoproject die de glazen mantel van de toneeltoren van Kunstmin transformeert tot een ruimtelijke en levendige kijkdoos. De façade schuift als het ware open en geeft de wereld daarachter prijs. Ook dit keer met als doel te laten zien wat er zich afspeelt binnen het theater. De thematiek en benadering van MAISON the FAUX past hier heel goed bij. Tessa de Boer: ‘Je volgt een performer backstage. Dat eist z’n tol. Het gaat over kwetsbaarheid en overgave. We hopen dat het publiek dat gevoel meekrijgt.’

In 2021 vond de eerste videoprojectie op de toneeltoren van de Schouwburg plaats. De opdracht werd gegeven aan de in Dordrecht woonachtige kunstenaar Arno Coenen. Vorig jaar was de projectie van Hans OpdeBeeck te zien. MAISON the FAUX is met APHONIA de derde op rij.

Geluid synchroniseren

Audiostream

Credits:

Regie, Art Direction & Design: MAISON the FAUX | Camerawerk en edit: Motief Media | Sounddesign en compositie: A.CRESPO BARBA | Spel: Arno Verbruggen | Atelier: Marloes Dadswell | Visagie en haar: Vanessa Chan @house of orange | Assistentie: Batuhan Demir & Phillipp Kern

Met dank aan Nathanja van Dijk, Fonds Podiumkunsten en Gemeente Dordrecht