Gouden Dans 2024

Licht, Lucht en Lopen

Een dynamisch en inspirerend participatieproject waarin 40 senioren uit de Drechtsteden toewerken naar een theatrale dansvoorstelling en fototentoonstelling op het podium, uitgevoerd in Schouwburg Kunstmin.

Licht, Lucht en Lopen

Na een succesvolle editie in theaterseizoen 2018-2019 produceerden en presenteren Kunstmin, Dordrechts Museum en Gouden Dans, U in het theater in seizoen 2023/2024 het ouderenparticipatieproject Licht, Lucht en Lopen.

Een voorstelling maken vanaf scratch, geïnspireerd op ons beroemde Dordtse licht en het fraaie stad- en rivierenlandschap. Een theatrale dansvoorstelling en fototentoonstelling uitgevoerd door 40 senioren uit de Drechtsteden; het proces creëerde tegelijk een nieuw sociaal netwerk. De deelnemers voelden zich fysiek fitter, mentaal sterker en gevoelsmatig verbonden.

 

 

Leuk! 't geeft een saamhorigheidsgevoel. Ik merkte wel dat de spanning bij verschillende mensen wat toenam naarmate de dag van de uitvoering naderde. Ik heb hier zelf trouwens geen last van gehad tot het moment van de generale repetitie.
Het is een heel sympathiek project met een uitstekende lerares, enthousiast, creatief, stimulerend, iedereen ondersteund, met een uitstekend oog voor iedere deelnemer.
Het is een leuke groep mensen die elkaar daarvoor niet kenden en nu zo gezellig met elkaar samen werken.
Het is een hele leuke ervaring met een goede inhoud.

Beweging en foto’s versmelten tot poëtische voorstelling

Onder leiding van choreograaf Mirjam Visser en de Dordtse fotograaf Manuela Porceddu hebben de dansers en fotografen vier maanden lang intensief gewerkt aan de verbeelding van het hedendaagse Dordrecht.

Door middel van een reeks opdrachten aan de deelnemers is er veel materiaal gemaakt, waarmee beide makers een dialoog creëren tussen beeld en beweging.

Met ogenschijnlijke eenvoudige passen uitgevoerd in complexere structuren reageren de dansers op de geprojecteerde prachtige beelden van de fotografen. De dansers verbeelden wat je onderweg ineens kan verwonderen; een zuchtje wind, ritmische patronen van de straten, het schijnsel van de maan en het spel tussen donker en licht.  Een verrassend ritmisch en muzikaal spel tussen licht en donker, strak en levendig dat ontegenzeggelijk Dordrecht is.

Licht, Lucht en Lopen werd uitgevoerd op zondag 14 januari 2024 in de Grote Zaal van Schouwburg Kunstmin.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door Femi Foundation, Vaillant Fonds en Dordts Preventieakkoord.

Credits
Scénefoto's Hans Hordijk

Deel deze pagina