De Waarnemer

De Waarnemer van Dordrecht was een doorlopende voorstelling voor en met inwoners van Dordrecht en andere belangstellenden. Dit project was een concept van choreograaf Joanne Leighton in co-productie met Kunstmin in Dordrecht en maakte deel uit van de Dordtse Ode aan de Synode.

Over het project

Op het dak van het Energiehuis in Dordrecht stond het Venster op de Stad, een houten object dat speciaal voor deze locatie was ontworpen. Bij zonsopgang en bij zonsondergang observeerde telkens een nieuwe Waarnemer zijn of haar stad, wat resulteerde in een unieke ervaring. Als Waarnemer stapte je tijdens de observatie uit je dagelijkse beslommeringen en maakte je deel uit van een groter geheel: de stad, de regio, de community. Iedere Waarnemer documenteerde zijn of haar ervaring door middel van foto’s en een korte tekst. Samen vormde deze documentatie een hedendaags verslag.

Ontwerp

Het Venster op de Stad is ontworpen door Tovo + Jamil en fungeert als het object van waaruit de Waarnemer over de stad waakt. Vanuit het Venster ziet de Waarnemer niet alleen de stad; de stad kan ook de Waarnemer zien. Het object wordt samen met studenten van het Da Vinci College in Dordrecht gebouwd.

Benjamin Tovo (1979) en Nounja Jamil (1981) zijn ontwerpers die sinds 2010 samenwerken met Joanne Leighton, toen zij voor het eerst de voorstelling De Waarnemer realiseerde in Frankrijk.

Over Joanne Leighton (WLDN)

De Waarnemer van Dordrecht is bedacht door de Australische en in Parijs woonachtige choreografe Joanne Leighton. Haar werk draait om een dynamische visie op dans, waarbij het publiek wordt gezien als een artistieke partner. Artistieke dialoog en uitwisseling met het publiek staan centraal in haar werk.

Joanne Leighton’s danswerk wordt wereldwijd getoond in theaters, musea, galeries en op locatie. Na vijf jaar als directeur van het National Choreographic Center van Franche-Comté in Belfort (Frankrijk) richtte zij in 2015 WLDN op. WLDN (uitgesproken als WALDEN) is haar platform voor choreografisch onderzoek.