wo 19 mei

HBO Kids

Een nieuwe programmalijn van HBO Drechtsteden en Kunstmin

Kijk terug

Samen met HBO Drechtsteden, Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing organiseert Kunstmin sinds twee jaar een serie Inspiratiebijeenkomsten in de stad. We willen je daarmee enthousiast maken voor actuele onderwerpen. Actuele en maatschappelijke thema's als cybercriminaliteit, werkstress en 'hoe werkt de liefde?' kwamen al voorbij. Nu zijn de kinderen aan de beurt!

In HBO Drechtsteden Kids maken kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool op een toegankelijke manier kennis met interessante wetenschappelijke, kunstzinnige en culturele thema’s.

De eerste editie: Het leven van kinderen in de Middeleeuwen en nu

Woensdag 19 mei om 15.00 uur volgde je het eerste college uit de serie, deze werd live uitgezonden vanuit Kunstmin. We gingen terug in de tijd. 

RTV Dordrecht maakte een reportage. 

Wist je dat

Toneelspelers aan het eind van de middeleeuwen het publiek ook al spektakel lieten zien? In het toneel waren valkuilen gebouwd. En spelers konden zweven door de lucht.

Docenten, onderzoekers en experts gaven antwoord op spannende vragen

Kinderboekenschrijver Arend van Dam weet als geen ander over het onderwerp te vertellen. Hij schrijft boeken voor verschillende leeftijden, vaak spannende historische verhalen, en schreef ook het Kinderboekenweekgeschenk in 2020. Vanuit HBO Drechtsteden namen docent Hanneke Bahlman en directeur Jessica van den Bosch op een creatieve manier de ontwikkeling van het kind in de Middeleeuwen onder de loep. Hoe leefden de kinderen vroeger en wat was hun positie in het gezin en de samenleving ten opzichte van nu?

'Mijn lievelingsboeken gingen over ontdekkingsreizen. En dus ging ik op reis. Reizen betekent: avonturen beleven, mensen ontmoeten en verhalen opdoen.'

Wist je dat

Toneel in de Middeleeuwen bestond uit geestelijk en wereldlijk toneel? Die eerste ontstond in de kerken en vertelde bijbelse verhalen. Het wereldlijk toneel werd gespeeld door beroepspelers, die abele spelen (ridderverhalen) en kluchten brachten.

Wist je dat

Er ook ander vermaak was? Vuurspuwers, acrobaten, mimespelers, jongleurs, worstelaars, minstrelen, dierentemmers, dansers en verhalenvertellers trokken langs jaarmarkten en kermissen om de mensen vertier te bieden.

Kinderen over oorlog en vrede en het belang van herdenken

In gesprek met Pien (12) en Levi (10)

We kijken terug op een prachtige productie met de Dordtse Bavinckschool. 86 Kinderen van groep 6, 7 en 8 waren te gast in de Schouwburg en schitterden 4 & 5 mei in de voorstelling 'Reizen met eieren'. Bij meer dan 600 huishoudens maakten de kinderen indruk met hun voorstelling over de Tweede Wereldoorlog. 

Kunstmin ging in gesprek met Pien en Levi van de Bavinckschool over oorlog en vrede en het belang van herdenken.

Door met met elkaar over het stuk te praten en na te denken, zijn Pien (12 jaar) en Levi (10 jaar) het erover eens dat de oorlog niet vergeten mag worden. Pien beschrijft zichzelf als creatief, sportief, vriendelijk en dramatisch. 'Ik doe aan atletiek en ben bijna altijd vrolijk'. Levi wil politieagent worden, is een hondenliefhebber en houdt van tennis.

Pien: 'Het mag gewoon nooit meer gebeuren'

Op de vraag of het belangrijk is dat kinderen over de oorlog nadenken zegt Pien: 'Het is gebeurd. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Er zijn veel onschuldige mensen gedood, niet alleen Joden. Het mag gewoon nooit meer gebeuren en daarom is het belangrijk om de oorlog te herdenken.' Levi: 'Het is belangrijk voor kinderen om te weten wat er is gebeurd. Dan weet je hoe mensen zich in de oorlog voelden.'

Levi: 'Dan weet je hoe mensen zich in de oorlog voelden'

Over vrijheid hebben Pien en Levi een uitgesproken mening. Pien: 'Vrijheid is dat ik kan zijn wie ik wil zijn. Er is niemand anders die me kan vertellen hoe ik moet leven'. 'Vrijheid betekent voor mij vrij zijn', vertelt Levi. 'Dan bedoel ik niet vrij van school, maar van alles vrij zijn. Vrij zijn om zelf naar school en naar huis te gaan. Ik voel me vrij omdat ik niet in de oorlog ben geboren. Ik voel me vrij als Nederland vrij is.'

Tot slot heeft Pien een boodschap voor haar leeftijdsgenoten: 'Je moet zijn wie je wilt zijn. Laat je niet wijs maken dat je anders moet zijn.' 

 

5306
5307
5308
5309
5310

Leerlingen begrijpen nu beter dat de oorlog echt over mensen ging

Levi Olthof in het AD

Het AD schreef een mooi artikel over de voorstelling. Je leest het artikel hier.

Lees artikel

Vrijheidscolleges met Soundos El Ahmadi en Robert Vuijsje

Wat betekent vrijheid voor jou?

Naar de opnames

Vrijheid. Een begrip dat voor onze generatie misschien nu meer dan ooit van betekenis is. In aanloop naar 5 mei zijn er door het hele land Vrijheidscolleges te volgen. Die zijn nu actueler dan ooit. Maar wat is vrijheid precies? En betekent vrijheid niet voor iedereen wat anders? 

De essentie van vrijheid is dat je niet gehinderd wordt om te zeggen en te doen wat je wilt. En dat is precies wat cabaretière Soundos El Ahmadi in haar Vrijheidscollege van maandag 19 april deed. Ze sprak over vooroordelen en kansen en nam, zoals we van haar gewend zijn, geen blad voor de mond. Schrijver en journalist Robert Vuijsje (onder andere bekend van 'Alleen maar nette mensen') sprak in zijn Vrijheidscollege van zaterdag 24 april over racisme en de vrijheid om je kwetsbaar op te stellen. De Vrijheidscolleges zijn een samenwerking met de Bibliotheek AanZet en Het Kruispunt Barendrecht.

vrij·heid (de; v; meervoud: vrijheden) 1 het vrij-zijn; = onafhankelijkheid: vrijheid, blijheid iedereen moet maar doen waar hij zin in heeft

Van Dale

We vroegen Kunstmin-liefhebbers wat vrijheid voor hen betekent.

Sieglien Venloo, Renate van Boxel en Mozhdeh Zarrinphaker aan het woord. 

Sieglien over vrijheid

‘Vrijheid, is voor mij als een sterke vrouw in het leven staan. Ik kan overal heen reizen en zo vrij als een vogel zijn. Met heel veel liefde om mij heen.’

Renate over vrijheid

‘Vrijheid ervaar ik als ik mezelf kan zijn. Als ik me veilig voel en kan doen en zeggen wat ik wil. Geen verplichtingen, je kunt gaan en staan waar je wilt.’

Mozhdeh over vrijheid

'Vrijheid is voor mij het kunnen zijn wie je bent. Jezelf mogen zijn in het land waar je leeft. Jezelf mogen zijn bij anderen. Maar ook vooral het zelf mogen zijn bij jezelf.'

Kriskras door het Energiehuis

Wanderlust Festival

Kun jij het ook niet weerstaan om erop uit te trekken en nieuwe dingen te ontdekken? Zijn festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en De Parade helemaal jouw ding? Kunstmin en Bibelot nemen je graag mee op een reis door het Energiehuis en biedt je werelden die je nog niet kende met 'Expeditiefestival Wanderlust'. Luister naar nieuwe geluiden, uitdagende concerten en beleef performances met bezoekers die zich net zoals jij graag laten verrassen.

Dit festival heeft een bijzondere twist: de line-up is een groot raadsel. Vier artiesten nemen je mee naar een andere dimensie, van zachte pianoklanken tot zwoele beats en grootste muzikale arrangementen. Wanderlust voert je langs verschillende zalen in het Energiehuis. Een avontuurlijke, muzikale en theatrale avond!

De eerstvolgende editie van Wanderlust is inmiddels uitverkocht. Binnenkort publiceren we de datum voor nieuwe edities. 

3178
3177
3179