di 4 jan

Stoelendans

Van een lege tribune, naar een intieme setting

Heb jij al zin in theater?

Intieme theaterbeleving

Daar zijn ze: de nieuwe stoelen en tafels waarmee we elke theaterzaal naar eigen wens in kunnen richten. 

We denken buiten de tribunes en creëren nieuwe ruimtes waarin intimiteit en de dialoog centraal staan. We experimenteren met onze zalen die nu flexibel ingezet kunnen worden, anders mogen zijn en die je als bezoeker verrassen. Veiligheid staat voorop, maar we vinden het belangrijk om een fijne sfeer te creëren voor een mooie (zorgeloze) theaterbeleving.

Naast het gebruiken van de tribunes, kunnen we nu dankzij het Kickstart Cultuurfonds ook de foyers, garderobes en terrassen in de Schouwburg en het Energiehuis gebruiken als theaterzaal.

De stad, het publiek en de kunstenaar. Theater leeft van nabijheid en niet van afstand. Want niets is fijner dan samen lachen om een grappige scène en meezingen met de liedjes tijdens een concert. Daarom zoeken we naar antwoorden op de coronamaatregelen. Het herinrichten van onze zalen zet aan tot ontmoetingen en dialoog terwijl afstand gewaarborgd blijft. Dit vergroot het comfort en de beleving en resulteert er uiteindelijk in dat podiumkunsten beter tot haar recht komen. We kunnen van iedere zaal in zeer korte tijd een sfeervolle ruimte met betrouwbare techniek creëren. En zo, ook in coronatijd, een breder aanbod creëren. 

Zien we jou in de Schouwburg of het Energiehuis?

Wij ontvangen je in twee prachtige, monumentale theaterhuizen: de Schouwburg en het Energiehuis. Twee Dordtse parels.

Beide zowel met unieke historische elementen als met een volledig eigentijdse sfeer. Alle zalen ademen een eigen unieke sfeer die tegelijkertijd intiem en comfortabel is. Veiligheid staat voorop, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw theaterbezoek een mooie beleving blijft. Kunstmin verbindt, geeft vreugde en is er voor iedereen. En dat voel je als je Kunstmin binnenstapt. Een plek waar theater, licht en ruimte bijdragen aan een optimale theaterbeleving.

Grote Zaal - Schouwburg

Want waarom niet plaatsnemen op het toneel: de Grote Zaal in kijken en vanuit een andere hoek van een voorstelling genieten? Van de Grote Zaal maakten we een intieme ruimte waarbij je, op veilige afstand, toch dichtbij de artiesten zit. Of waar je op het toneel kunt genieten van een diner en de prachtige klassieke zaal in kijkt.

Kleine Zaal - Schouwburg

De tribune van de Kleine Zaal schuiven we in en zo creëren we met nieuwe stoelen en tafels een andere ruimte.

Machine 3 - Energiehuis

Met de stoere ruimte Machine 3 in het Energiehuis kunnen we alle kanten op. Het is onze concertzaal en we programmeren hier veel dansvoorstellingen en andere, meer experimentele, producties. De grote raampartijen maken de zaal extra indrukwekkend. 

Ketel 1 - Energiehuis

Wanneer we de tribune van Ketel 1 inschuiven, creëren we een totaal andere theaterzaal. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, waaronder een catwalkopstelling en een ruitopstelling.

Andere subruimtes benutten

Met de stoelen benutten we nu ook andere subruimtes in de Schouwburg en het Energiehuis. Wij zoeken naar nieuwe vormen van zaalopstellingen en inrichtingsconcepten. Niet alleen voor onze zalen, maar ook voor onze foyers en terrassen. We bevragen standaard formules en proberen nieuwe vormen en combinaties van opstellingen uit.

Een signeersessie? Een intieme presentatie in de garderobe? Een inleiding? Een nagesprek? Een interview? Of meer mensen ontvangen in onze boardrooms Stoom 1 of Stoom 2? Het kan nu we onze ruimtes flexibel kunnen indelen.

We kijken er naar uit je weer te ontvangen. En wanneer dat weer kan, zijn wij er klaar voor!

Onze locaties zijn ook te huur. Benieuwd naar onze Verhuurmogelijkheden? Kijk op verhuur.kunstmin.nl
di 23 nov

Inspiratiebijeenkomst in de stad

Innovatie in food: het eten van de toekomst

Meer Stad & Regio

Pasteitje met zeewier, een nutrition bar van meelwormen?

In 2050 leven er naar schatting tien miljard mensen op de wereld; nu zijn er dat ongeveer 7,6 miljard. Deze mensen moeten allemaal gevoed worden en dat vraagt om aanpassingen. Minder vlees, meer groente, insecten op het menu… met andere woorden: om innovatie.

Tijdens de inspiratieavond op dinsdag 23 november in Machine 3 van het Energiehuis maakten bezoekers kennis met de wereld van voedseltrends, bereidingstechnieken en consumentengedrag. Sprekers deze avond: foodtrend-analist Anneke Ammerlaan, chef-kok Cees Timmerman, eigenaar van restaurant DeliCees in Dordrecht, en Diedrik Ringenier, docent van de nieuwe HBO Drechtsteden-opleiding Culinary Professional.

Mooie avond. En ook wel een bevestiging dat we de goede kant op gaan.

Bezoeker Lieke de Kovel

Chef-kok Cees Timmerman vertelt

Cees Timmerman ziet in zijn restaurant DeliCees de grootste innovatie bij het gebruik van vlees, vis en groente in de hoeveelheid. Ook gefermenteerde lucht, raapzaad, eendenkroos en zeewier zijn nieuwe ontwikkelingen. Zijn kennis doet hij op door zelf te eten bij andere restaurants en veel boeken op culinair gebied te lezen. 

8213

Een kijkje in de 'keuken' van de nieuwe HBO Drechtsteden-opleiding Culinary Professional

Twee studenten van de opleiding Culinary Professional delen hapjes uit: een pasteitje met zeewier en een nutrition bar van meelwormen. Innovatief! Wordt dit een product van de toekomst? Culinary Professional-docent Diedrik ziet de komst van vegetarische en veganistische gerechten ook veel bij zijn zoon. Diedrik zelf denkt niet in vleesvervangers, maar in smaken.

8212

'Voeding wordt ingewikkelder' aldus foodtrend-analist Anneke Ammerlaan

De millennials (geboren tussen 1977 en 1983) willen hetzelfde maar anders. Generatie Z (geboren tussen 1994 en 2009) krijgt hun ouders makkelijker mee en streeft naar 'one green planet'. Van Ego naar Eco! Van exclusief denken naar inclusief denken. Van vegan naar plantbased. 

Anneke heeft een weg uitgestippeld; van ambachtsman naar culinaire professional. En schept daarmee een duidelijk beeld van alle innovatie op culinair gebied.

8214

Tijdens de 'Inspiratiebijeenkomst in de stad' geniet je van een avond vol inspirerende informatie over (semi)psychologische en human interest-onderwerpen

Een samenwerking van HBO Drechtsteden, de Bibliotheek AanZet, Dordrecht Marketing & Partners en Kunstmin
do 28 okt

Club M

Unieke combi van beeldende kunst & podiumkunsten

Kunstmin & Dordrechts Museum presenteren: Club M

Barrières doorbreken tussen kunstdisciplines, elkaars inspiratiebron zijn, samen verhalen vertellen. Het resultaat was een verrassende avond met een bijzondere samensmelting van beeldende kunst, performance en muziek op donderdag 28 oktober. Club M wordt vervolgd!

Centraal deze Halloweeneditie stonden twee verborgen schatten uit het depot van het Dordrechts Museum: Knekelballet van Betsy Westendorp-Osieck (1880-1968) en De zeven hoofdzonden van Lizzy Ansingh (1875-1959). Fantasierijke, onheilspellende schilderijen van twee opzienbarende vrouwelijke kunstenaars uit de vorige eeuw die je live kon bewonderen tijdens Club M. 

Zoektocht naar bevrijding

Ansingh en Westendorp-Osieck maakten deel uit van de ‘Amsterdamse Joffers’: pioniers van de emancipatie.

Vrouwelijke kunstenaars voor wie het in hun tijd nog niet ‘fatsoenlijk’ geacht werd om hun werk buiten de deur te doen. En dus veroordeeld waren tot het maken van binnen taferelen en stillevens. Zij zochten de grenzen daarvan op door juist stillevens met poppen te kiezen en lieten daarmee een grenzeloze verbeeldingskracht zien om ook grote thema’s als de dood en de zondes te verbeelden.

7020

Knekelballet van Betsy Westendorp-Osieck (1880-1968) 

‘Knekelballet’ is een vrij bizar tafereel, dat zelden tot nooit uit het depot komt maar speciaal voor Club M bij Kunstmin tentoongesteld werd. Daarmee is dit werk met recht: ‘een verborgen schat uit het depot van het Dordrechts museum’.

7077

De zeven hoofdzonden van Lizzy Ansingh (1875-1959)

Poppen spelen ook op veel van Lizzy Ansinghs schilderijen de hoofdrol. De poppen zijn bezield, als plaatsvervangers voor echte mensen. Dat resulteert in een sprookjesachtige sfeer, maar Ansinghs schilderijen zijn zeker niet kinderachtig. Ook dit schilderij is alleen tijdens Club M te zien.

Deze theatermakers lieten zich inspireren

Verschillende theatermakers lieten zich inspireren door de macabere en intrigerende taferelen op de schilderijen. Een prikkelende avond met muziek & live performances was het resultaat.

Meeslepende klanken van Skazka Kwartet, een bijzondere monoloog van Thomas Dudkiewicz van performancecollectief URLAND en straffe statements van schrijver en performer Elfie Tromp en haar ‘Niet vandaag Satan’ namen je mee in de duistere krochten van ons onderbewustzijn. Deelnemende countertenor ARIAH LESTER stelde: ‘Ik injecteer mijn publiek met hoop en liefde’. 

zo 26 sep

Veertig jaar Stadspolders / Ontmoet je wijk bij Kunstmin

Feest voor de jarige wijk Stadspolders

Feest voor de jarige wijk Stadspolders

Jaarlijks zet Kunstmin een wijk centraal. Samen met de bewoners van de Dordtse wijk Stadspolders vierden we zondag 26 september het 40(+1)-jarig bestaan van de wijk met een theatrale hightea. Deze werd samengesteld door Kunstmin en bewoner Ed Bomius, Léonie Aarts en Joeke Warmerdam van Buurtwerk Dordrecht & ContourdeTwern, wijkmanager Dubbeldam/Stadspolders William Jacobs en Bianca Pipping van Het Polderbakkie.

Theatermaker en van oorsprong Stadspoldernaar Glenn Markesteijn hoste de middag en deelde zijn herinneringen in een monoloog. Het Stadspolders Seniorenkoor zorgde voor de muzikale omlijsting. Wethouder Marco Stam (ook Stadspoldernaar) sloot het programma af. Het lekkers kwam uit de lucht naar beneden via de trekkenwand. Een theatrale middag door en voor de bewoners, met als gevolg: veel enthousiaste Stadspoldernaren!

Wij waren erbij en we hadden het niet willen missen! Echt een leuk programma.

Bezoeker

Een leuk project om aan mee te werken. Zeker voor herhaling vatbaar voor andere wijken. Goed voor de sociale cohesie.

Medeorganisator Ed Bomius
wo 13 okt

HBO Kids

Nieuwe programmareeks van HBO Drechtsteden & Kunstmin

Woensdag 13 oktober keken leerlingen met HBO Kids naar de toekomst

Na de succesvolle eerste editie, waarbij kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool terug in de tijd gingen, nam futuroloog Lieke Lamb de kinderen deze middag mee op een reis naar het onbekende: de toekomst!

Trendwatcher Lieke Lamb wist de nieuwsgierige kinderen te vertellen wat we kunnen verwachten van de toekomst. Het werd een middag vol inspirerende, fantasierijke en onderbouwde inzichten. Ook kinderburgemeester Jacob de Mooij en wethouder Peter Heijkoop waren aanwezig en spraken over het onderwerp. RTV Dordrecht maakte een item.

Naar reportage

HBO Kids: Nieuwe programmareeks van HBO Drechtsteden & Kunstmin

Samen met HBO Drechtsteden, Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing organiseert Kunstmin sinds twee jaar een serie Inspiratiebijeenkomsten in de stad. We willen je daarmee enthousiast maken voor actuele onderwerpen. Actuele en maatschappelijke thema's als cybercriminaliteit, werkstress en 'hoe werkt de liefde?' kwamen al voorbij. Nu zijn de kinderen aan de beurt!

In HBO Drechtsteden Kids maken kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool op een toegankelijke manier kennis met interessante wetenschappelijke, kunstzinnige en culturele thema’s.

Over de eerste editie: Het leven van kinderen in de Middeleeuwen en nu

Woensdag 19 mei om 15.00 uur volgde je het eerste college uit de serie, deze werd live uitgezonden vanuit Kunstmin. We gingen terug in de tijd. 

RTV Dordrecht maakte een reportage. 

Kijk eerste editie terug

Alle voorstellingen t/m 25 januari afgelast

We nemen contact op met alle betrokken bezoekers
Lees hier meer