Zondagochtend: Rembrandts oren – Lidewij van der Voort & Fred Jacobs

Barokviool en theorbe

Plus: Na afloop van het concert voert programmeur klassiek Marieke Hopman een nagesprek met Lidewij van der Voort en Fred Jacobs. Dit concert kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Dit concert maakt deel uit van de reeks Zondagochtendconcerten, bekijk het complete overzicht.

Een van de zes officiële stadsmusici van Amsterdam in de Gouden Eeuw was Antoni Pannekoeck. Hij en Rembrandt woonden enige tijd bij elkaar in de buurt, in de Breestraat. Recent is de interesse voor de opmerkelijke muziekcollectie van Pannekoeck opgeleefd, en uit die collectie spelen Lidewij van der Voort, barokviool, en Fred Jacobs, theorbe, werken van Nederlandse, Italiaanse en Engelse origine. Speciaal voor het Rembrandt jaar 2019 hebben zij dit programma samengesteld, bekijk hieronder vast een voordracht van dit bijzondere duo.

De muziekcultuur in Amsterdam was van een hoog niveau. De allernieuwste muziekedities uit Antwerpen en Venetië waren er verkrijgbaar. De 17e eeuwse inventaris van Pannekoeck is een waardevolle vondst en sluit aan op de status en uitstraling van de jonge Republiek en de bruisende metropool Amsterdam. Ook is het een tegenhanger van het traditionele beeld van isolement van het Nederlandse muziekleven.

In dit programma klinken werken van Dario Castello, Tarquinio Merula, Marco Uccelini, John Jenkins, Matthew Locke en een aantal Hollandse deuntjes, immens populair in de Amsterdamse herbergen waar van de matrozen die er kwamen werd gezegd dat ‘ze zich niet zat konden zuipen, zonder het geluid van de viool te horen.’

Lidewij van der Voort, barokviool; Fred Jacobs, theorbe

Tarquinio Merula Sonata Prima (Venetië, 1624)
Matthew Locke Consort of two parts Pavan – Ayre – Courante – Saraband
Bartolomé de Selma y Salaverde Canzon III (Venetië, 1638)
Anonymus Allemande – Courante Bourbon – Object dont les charmes – Tweede Nachtegaeltje (Amsterdam, 1646)
John Jenkins Air – Air – Air – Rant – Air – Saraband
Marco Uccellini Sonata Sesta (Venetië, 1646)
Biagio Marini Romanesca (Venetië, 1620
Dario Castello Sonata Prima (Venetië, 1644)