Zondagochtendconcert: Camerata Trajectina – Muziek voor Rembrandt

Vooruitblik naar het Rembrandtjaar 2019

Plusprogramma: Na afloop van het concert vindt er een nagesprek plaats tussen programmeur klassiek van Kunstmin Marieke Hopman en iemand van het gezelschap.

Dit concert kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Dit concert maakt deel uit van de reeks Zondagochtendconcerten, bekijk het complete overzicht.

Camerata Trajectina is het gezelschap dat zich specialiseert in originele muziek uit de Gouden Eeuw.

Dit programma is geïnspireerd op het aanstaande Rembrandtjaar in 2019. Terwijl Rembrandt zijn meesterwerken schilderde, werd er in de Nederlandse Republiek veel muziek gemaakt. Kunstenaars beeldden graag musicerende gezelschappen uit, met allerlei combinaties van muziekinstrumenten. Blader vast door het programmaboekje.

Rembrandt was dol op toneel en maakte schetsen van een opvoering van de Gijsbrecht van Aemstel van Vondel in de Amsterdamse Schouwburg. Uit dat toneelstuk komen bekende liederen als: O Kersnacht schoonder dan de daghen. En: Waer werd oprechter trouw, Dan tusschen man en vrouw, Ter weereld oit gevonden? Beluister muziek uit de Gijsbrecht van Aemstel maar ook liederen van Constantijn Huygens, de man die Rembrandt aan het Haagse hof introduceerde. Maak kennis met muziek van dichter Krul, oprichter van de Amsterdamse muziekkamer, die Rembrandt in een portret vereeuwigde. Voorts muziek die is verbonden met Rembrandts collega’s Frans Hals, Jan Miense Molenaer en Adriaen van Ostade.

Hieke Meppelink, sopraan; Nico van der Meel, tenor; Saskia Coolen, blokfluit; Cassandra Luckhardt, viola da gamba; Michiel Niessen, luit, citer