VPRO Tegenlicht MeetUp – Future Fashion

O.a. met Rianne de Witte & kledingveiling

Op zondag 9 december om 21.05u zendt NPO2 de VPRO Tegenlicht aflevering Future Fashion uit. Naar aanleiding van deze uitzending organiseren de Bibliotheek AanZet en Kunstmin de aankomende MeetUp in samenwerking met ondernemers Jolanda Branderhorst en Laura IJzerman (van o.a. Wereldwijven Ateliers). Toegang is vrij. Wij adviseren u vooraf te reserveren.

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een ‘fast fashion’ systeem. Elk jaar worden 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd en een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. Het moet anders, maar hoe? Uit deze molen stappen blijkt lastiger dan gedacht, zowel voor de consument als voor ontwerpers en producenten. De VPRO Tegenlicht uitzending van zondag 9 december besteedt uitgebreid aandacht aan modeontwerpers die werken aan het toekomstbestendig maken van hun industrie. Daarbij zoeken ze niet alleen naar duurzame productiemogelijkheden, ze dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt.

Genoeg stof om over te praten in de komende MeetUp. Jolanda Branderhorst en Laura IJzerman gaan met ontwerper Rianne de Witte in gesprek over het gebruik van high tech materialen en het repareren en hergebruiken van stoffen. Ook gaan ze met duurzame retailers in gesprek over de invloed van de duurzame ontwerpers op het consumentengedrag. Zij zijn de schakel tussen consument en ontwerpers: Wat zijn hun ervaringen met ontwerpers en klanten? Waar moeten we aan werken? Het programma wordt verder aangekleed met een live kledingpresentatie en een veiling van in te brengen kledingstukken die te mooi, bijzonder of waardevol zijn om weg te gooien.

Lever een kledingstuk in voor de veiling
Kledingstukken voor de veiling zijn tot en met 12 december in te leveren bij Wereldwijven (Voorstraat 178) of byBranderhorst (Voorstraat 199) in Dordrecht. Ter plekke krijg je meer informatie over je kledingstuk en wordt de waarde ervan bepaald. In de winkel van byBranderhorst worden in deze periode ook producten aangeboden van ontwerpers die deelnemen aan de MeetUp. Hun kleding is ook tijdens de MeetUp te zien en te koop in Het Energiehuis.

Bekijk alle aankomende edities van VPRO Tegenlicht MeetUp Dordrecht.