VPRO Tegenlicht MeetUp Dordrecht – Vleeskwekers

Met elkaar in gesprek

Let op! De locatie van deze voorstelling is De Blauwe Kamer in Bibliotheek AanZet, Groenmarkt 153, Dordrecht

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Jaarlijks worden zeker 50 miljard dieren geslacht om aan ons verlangen naar vlees te voldoen. Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot op aarde is afkomstig uit die veeteelt en de mondiale vraag ernaar neemt alleen maar toe. Dat was voor ondernemer en kweekvleespionier Willem van Eelen de reden om ‘in vitro vlees’ te bedenken. Na zijn overlijden kreeg dochter Ira vorig jaar een telefoontje uit Silicon Valley. CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just nodigde haar uit om kweekvlees te komen eten in de keuken van hun laboratorium in San Francisco. Het bedrijf kocht de patenten van haar vader en staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te gaan produceren en verkopen.

Kweekvlees is werkelijkheid. Het is er en we kunnen het maken. De vraag is: willen we het ook? En wordt het van hoger af toegestaan? Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschouwt kweekvlees als een zogenoemd ‘novelfood’ en vertraagt hiermee de introductie van kweekvlees. Met deze weerstand wordt het veranderen van onze mondiale vleesproductie- en consumptie een race tegen de klimaatklok. Genoeg stof om te bespreken tijdens deze editie van VPRO Tegenlicht MeetUp Dordrecht over de aflevering Vleeskwekers.

Praat en luister mee met actuele ontwikkelingen in de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Elke MeetUp sluit aan op een thema uit een van de VPRO Tegenlicht programma’s van televisie. Kunstmin en Bibliotheek AanZet, en een redactieraad van inwoners uit de Drechtsteden, organiseren deze ontmoetingen, die afwisselend plaatsvinden in het Energiehuis of de Centrale Bibliotheek. Bekijk alle aankomende edities van VPRO Tegenlicht MeetUp Dordrecht.

Toegang is vrij. Wij adviseren u vooraf te reserveren.