Toneelgroep Jan Vos & NNT

GAS

Plusprogramma: Voorafgaand aan de voorstelling, om 13.00 uur, is er een informatieve bijeenkomst over de gaswinning in Groningen. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende  manier aan te pakken? Presentatie is in handen van journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Zij gaan in gesprek met gasten uit de regio.

Vorig jaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling ‘GAS’. ‘Groots theater over nationale tragedie’, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, Trouw en de Volkskrant adviseerden hun lezers dringend om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de indringende familiekroniek komt nu ook naar Dordrecht.

De voorstelling GAS van Toneelgroep Jan Vos is een aanstekelijk avondje bingewatchen in het theater. Leef mee met de aangrijpende geschiedenis van de familie Boelens, die een hotel runt recht boven de Groninger gasbel. 60 jaar levens en liefdes vliegen aan je voorbij, vanaf de vondst van het gas in de jaren zestig, tot aan de aardbevingen van nu. Een fantastisch spelend ensemble (o.a. Helmert Woudenberg en Trudi Klever) maakt het voor iedereen invoelbaar wat het betekent om boven het grootste gasveld van Europa te wonen. GAS is onontkoombaar theater over een zaak die heel Nederland aangaat.

 

Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

‘Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo’s van de tribune.’ – Trouw ★★★★

Tjeerd Bischoff, tekst; Jeroen van den Berg, regie; Ellen Klever, toneelbeeld; Jaap van Keulen, muziek; Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff, spel