Tafel van Vijf – De Witt of Oranje (Reprise)

Wervelende rockopera

Bezoekers van De Witt of Oranje kunnen om 13:15 kijken naar The Making of De Wit of Oranje in lokaal 103 van het Energiehuis. Om 13:30 volgt een lezing door historicus Kees Weltevrede over de connectie van de gebroeders De Witt met Dordrecht.

Een prachtige, muzikale en energieke voorstelling over een dramatisch moment in onze vaderlandse geschiedenis: het rampjaar 1672. Het jaar van de dodelijke strijd tussen de gebroeders De Witt en Willem III. Het waargebeurde verhaal komt heel dichtbij als liefde en trouw botsen op vrijheid en recht. De gebroeders De Witt behoren bovendien tot de beroemde zonen van Dordrecht. Een van de meest bijzondere en historische verhalen uit onze eigen regio wordt opnieuw verteld en voorzien van rock ’n roll muziek.

Het is 1672. Nederland wordt van alle kanten aangevallen. Er is paniek, honger en angst. Johan de Witt, regeringsleider en zijn rechterhand, broer Cornelis de Witt, krijgen de schuld. In het rumoer vindt Henk, de knecht van Cornelis de Witt, de liefde van zijn leven: Gijsje. Zij is niet een gemakkelijke liefde want zij is fanatiek Oranjegezind en hij wil trouw blijven aan zijn meester. Als de prins van Oranje de macht grijpt, wordt er op een gruwelijke wijze afgerekend met de gebroeders De Witt. Henk beleeft het van binnenuit. Hij verliest alles. Behalve zichzelf.

Herman van Baar, idee, tekst; Liesbeth Coltof, Peer Wittenbols, Mirjam Koen, teksten; Mirjam Koen, regie; muziek van Susies Haarlok: Wessel Schrik, bas & electronica; Tjalling Schrik, percussie; Arthur Wagenaar, toetsen; Harald Austbø, cello;  Herman van Baar, Joost Bolt, Lavalu, Alex Molenaar, Kira Kool, Annika Schima, Jens van der Meulen, Tom Jansen, Jens Oosterloo, Michelle Smit, Mirjam van Wijk, Ilse Tanis, Rosine Langbroek, Anne Ketelaar, Zoi Duister

Mede mogelijk gemaakt door het BankGiroLoterij Fonds.