Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Tafel van Vijf – De Vergeten Zoon van Willem van Oranje

Rockopera over vrijheid en wreedheid

Deze voorstelling kun je bezoeken met de Kunstmin Pas; deze Pas is inmiddels uitverkocht.

De vrijheid die we in Nederland hebben is niet vanzelfsprekend, maar door bloedige oorlogen bevochten. Zoals de 80-jarige oorlog, die in het najaar van 2018 herdacht wordt met een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze rockopera gaat het over de droom van de vrijheid en de nietsontziende wreedheid van het fundamentalisme. Over onze Vader des Vaderlands, Willem de Zwijger van Oranje, die zijn leven in dienst van de vrijheid stelde.

Wij zien Willem van Oranje door de ogen van zijn oudste zoon Filips Willem, die het slachtoffer is van het religieuze conflict tussen zijn protestantse vader en de katholiek fundamentalistische Spaanse koning. Filips Willem is veertien jaar als hij door de Spanjaarden wordt ontvoerd en naar Madrid gebracht, waar de Spanjaarden hem gevangen zetten, hersenspoelen en negatieve informatie over zijn vader influisteren. Prinses Isabella, de dochter van de koning, wordt verliefd op hem en hij op haar. Als Willem van Oranje wordt neergeschoten, biedt de Spaanse koning Filips Willem de positie van landvoogd der Nederlanden aan om zo de Nederlanden te verenigen. Wat moet hij doen? Zijn vader en diens gedachtegoed verraden of kiezen voor prinses Isabella en de macht?

Herman van Baar, Dorien van Gent, Sterre Konijn, Maarten Hutten en Pieter Verelst, spel; Susies Haarlok, spel, muziek; Ad de Bont, tekst; Mirjam Koen, regie