Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons
Slagwerkkwartet Alumni Amsterdam

Slagwerkkwartet Alumni Amsterdam – Cage, Reich, Glass: 75 jaar Amerikaans slagwerk

Krachtig slagwerkfeest

Dit concert kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Plusprogramma: Tussen 19:45-20:15 uur wordt een inleiding verzorgd door Arnold Marinissen, componist, slagwerker, docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Dit slagwerkfeest viert de kracht en de rijkdom van slagwerkmuziek uit Amerika met werk van onder meer John Cage, Steve Reich en Philip Glass. Deze muzikale uitvinders en trendsetters maakten voor het eerst  verbindingen met muziek uit diverse culturen en Westerse muziek. Reich (beluister hieronder één van de werken die vanavond op het programma staan) en Glass stonden aan de wieg van minimal music, een stijlvorm met subtiele variaties, die nog steeds gebruikt wordt in hedendaagse pop en dance muziek.

John Cage overleed in 1992 en werd door Arnold Schönberg betiteld als uitvinder, zette in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw slagwerkensemble als instrumentale bezetting definitief op de kaart.

Met vier toptalenten vers van het Conservatorium van Amsterdam: Maikel Claessens, Sven Hoscheit, Yung-Tuan Ku en Noè Rodrigo Gisbert. Zij treden allen wereldwijd solistisch op, wonnen prijzen bij de TROMP International Percussion Competition in Eindhoven, en spelen met gezelschappen als het Nederlands Blazers Ensemble, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Lucerne Festival Alumni Orchestra, Mallet Collective Amsterdam, Silbersee en MAPA. Ze werken frequent samen met componisten en zijn actief als initiator van bijzondere eigen projecten.

Maikel Claessens, Sven Hoscheit, Yung-Tuan Ku, Noè Rodrigo Gisbert, slagwerk

Reich Clapping Music (1972, 5’)
Cage Credo in Us (1942, 12’)
Glass Music in Similar Motion (1973, 12’)
Glass 1+1 (1968, 5’)
Cage & Harrison Double Music (1941, 6’)
Reich Drumming Part I (1970-1971, 15’)