Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

SENANG

Tg Goed Gezelschap

Deze voorstelling kun je bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt een muziektheatervoorstelling over hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Zij kwamen 12.000 km verderop ‘thuis’ in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Niet allochtoon en ook niet autochtoon. Maar wel met een groot vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Nynke Heeg en Klemens Patijn zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af en maken zij de verzwegen schreeuw hoorbaar. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog. Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt, poert en confronteert.

Nynke Heeg, Klemens Patijn, spel, muziek, tekst, concept; Jos van Kan, regie, tekst, concept; Jessica Kuitenbrouwer, dramaturgisch advies; Lidwien van Kempen, decor, toneelbeeld; Dorien de Jonge, kostuums; Coen Jongsma, Jan Sol, techniek; Jan Sol, lichtontwerp; Tijmen Hermans, beeld