Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Ronald Brautigam – Beethoven

Meervoudig Edison winnaar

Voor meesterpianist Ronald Brautigam hebben de pianosonates van Ludwig van Beethoven nauwelijks nog geheimen. Na zijn studies op de moderne piano legde hij zich toe op de pianoforte, het instrument dat Beethoven zelf virtuoos bespeelde en dat hij voor ogen had toen hij zijn sonates componeerde. Het bracht Brautigam volledig nieuwe inzichten in de stijl van de Weense klassieken. Tien  jaar geleden voltooide hij de integrale opname van alle 32 sonates van Beethoven, een onbetwiste mijlpaal in de Beethoven-discografie, die hem behalve veel jubelende internationale recensies ook een Edison en de prestigieuze Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik opleverde.

In dit concert speelt hij drie prachtige sonates uit de tijd waarin Beethoven resoluut zijn eigen weg begon te gaan. Alleen al de titel van de eerste, Quasi una fantasia, (bijna een fantasie), verraadt dat de componist zich steeds verder verwijdert van de strenge sonatevorm van zijn voorgangers Mozart en Haydn. De tweede sonate op het programma, die later de bijnaam Der Sturm (de storm) kreeg, is een van Beethoven meest ‘Beethoveniaanse’ stukken stukken. De derde sonate op het programma is volgens Brautigam zelf ‘letterlijk zijn meesterstuk, het werk dat hij moest inleveren om zich meester te mogen noemen. In deze sonate komt alles samen wat hij in die eerste periode heeft bereikt.’

Ronald Brautigam is al ruim dertig jaar een van Nederlands meest toonaangevende pianisten en veelzijdig musicus. Naast zijn reguliere concertpraktijk, waarin hij moderne instrumenten bespeelt, ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand fortepianist. Hij won veel prijzen waaronder de Nederlandse Muziekprijs (1984) en de MIDEM Classical Award (2010).

In 2015 ontving Brautigam voor de opname van de complete Beethoven sonates een Edison en de prestigieuze Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik. Ronald Brautigam is Professor aan de Musik-Hochschule in Basel.

Programma
Sonate op. 27 nr. 1, Es gr.t. ‘Quasi una Fantasia’
Sonate op. 31 nr. 2, d kl.t. ‘Sturm’
Sonate op. 31 nr. 3, Es gr.t.