REMBRANDT

Tafel van Vijf

Lees meer over deze voorstelling in deze recensie van De Theaterkrant 

Tafel van Vijf maakt eigentijdse voorstellingen over historische onderwerpen en voorziet ze van nieuwe live pop-folkmuziek en songs, begeleid op akoestische instrumenten zoals gitaar, cello, accordeon en orgel. Rembrandt blikt terug op zijn veelbewogen leven. Hij ziet hoe de kunst en zijn eindeloze drang om die te vernieuwen hem hebben voortgedreven. Voor de eventuele keerzijde sluit hij zijn ogen. Totdat zijn dochter hem er op wijst dat haar vaders ambities voor haar niet altijd positief waren. Als ook de geest van Geertje, zijn minnares die hij in een tuchthuis liet opsluiten, hem komt tergen, moet Rembrandt zichzelf in de ogen kijken. Had het anders gekund? Een productie in het kader van het Rembrandtjaar 2019.

Over Rembrandt
Rembrandt ontwikkelt zich al jong tot een van de populairste kunstenaars van de Gouden Eeuw. Hij schildert in de stijl die dan in de mode is: glad en gedetailleerd. Dat verandert rond zijn 45ste. In losse, soms grove, verfstreken vangt hij mensen, emoties, lichtval en texturen; baanbrekend voor die tijd. Die nieuwe schildertrant valt bij opdrachtgevers niet altijd in goede aarde. Toch geeft Rembrandt niet toe. Hij blijft staan voor zijn eigen visie op het schildersvak.

Oscar Siegelaar (Rembrandt), Dafne Holtland (Cornelia), Rosa Mee (Geertje Dircx), spel en muziek; Alexander de Bruijn, regie; Ad de Bont, tekst; Michiel Schreuders, compositie; Dieuweke van Reij, Sanne Oostervink, kostuums