Pitch Dark – aanvang 13:00 uur

Te gast in Kunstmin Bachfestival

Dit concert vindt plaats in het Energiehuis in het kader van het Dordrechts Bachfestival van 18 t/m 24 juni.

Plusprogramma: Bezoek na afloop van dit concert om 16:00 uur in het Energiehuis het gratis toegankelijke Meet the composer. Marieke Hopman (artistiek leider van het Bachfestival) gaat in gesprek met Arnold Marinissen, Katharina Gross en Giny Vos over o.a. Pitch Dark.

Pitch Dark is een samenspel van licht en muziek, waarin Katharina Gross & Arnold Marinissen met nieuw werk muzikale verbindingen maken. Lichtbewegingen en -objecten van Giny Vos & Noor Stenfert Kroese nemen een rol als personages. In een wisselwerking tussen akoestische, optische en ruimtelijke prikkels wordt in het donker met het waarnemingsvermogen gespeeld.

Door het samengaan van akoestisch cellospel, electronica, slagwerk, field recordings en musique concrete ontstaat er een gevoel van intimiteit en ongrijpbaarheid. Als muzikale migranten doorkruisen Sarabandes uit J.S. Bach’s cellosuites de voorstelling. Speciaal voor Pitch Dark creëerde Rob van den Broek een 12-snarige cello.

De verschijningsvormen van het licht in Pitch Dark worden gebaseerd op de neurofysiologische effecten die je ziet wanneer je je ogen sluit: beelden, nabeelden en bewegingen die in de binnenkant van je oogleden zitten. Deze fenomenen vormen het uitgangspunt voor de lichtinstallatie van Giny Vos en Noor Stenfert Kroese.

Arnold Marinissen, slagwerk; Katharina Gross, cello; Giny Vos, lichtkunstenaar; Noor Stenfert Kroese, assistente scenografie.