Orkater & K.O.Brass! – Fabel

Dieren zijn net mensen

Helaas is deze voorstelling geannuleerd vanwege de nieuwe corona-maatregelen. Kaartkopers ontvangen persoonlijk bericht over verplaatsing of definitieve annulering.

Een grote groep Orkatermakers, zoals de mannen van Lars Dobermann, en de vijfkoppige brassband K.O. Brass!, is samen in deze ode aan de fabel. Aan de hand van de charmante fabels van de Franse schrijver De La Fontaine en de gewelddadige verhalen van de Griekse dichter Aisopos ontvouwt Orkater een bombastische, muzikale montage-carrousel van verhalen en moralen. Over menselijk en beestachtig gedrag, vol kleur en verwondering, met een vleug gruwel en verbijstering.

‘Fabel’ is een kleurrijk epos, waarin de gruwel en romantiek van de dierenfabel tot leven komen. Sluw als een vos, dom als een ezel. Mieren, hamsteren, hondstrouw. De dierenwereld is als een spiegel van de menselijke maatschappij. Wanneer de mens de dieren ook nog begiftigt met spraak, ontstaat de dierenfabel: een verzonnen verhaal dat waarheid uitbeeldt. Orkater cirkelt in deze muzikale, beeldende voorstelling, gemaakt door een grote groep Orkaters, zoals de mannen van Lars Doberman en alle muzikanten van K.O. Brass!, om de fabel als een havik om zijn prooi. Want hoe vaker de fabel herhaald wordt, hoe meer waarheid hij lijkt te bevatten. De regie is in handen van Suze Milius, winnares van de Erik Vos Prijs 2018.

De jury van de Erik Vos Prijs 2018 over winnares Suze Milius, regisseur van ‘Fabel’
Met een enorm oog voor theatrale details in het alledaagse en voor het absurde, geeft Suze Milius haar toeschouwers een meeslepende en zachtaardige blik op menselijke gedragingen. Door de nauwkeurigheid en rijkdom aan details waarmee haar acteurs de personages en scènes spelen, lijkt het soms alsof ze tijdens de repetitieperiode geconcentreerd als een tekenklas hun modellen hebben bestudeerd.

Van en met de mannen van Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias van de Vijver, Jip van den Dool en Jochem van Laarhoven), Dionne Verwey, Erik van der Horst en de muzikanten van K.O. Brass! (Patrick Votrian, Randell Heye, Romain Bly, Robert-Jan Looysen en Kobi Arditi); Suze Milius, regie