Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

(Online) Inspiratiebijeenkomst in de stad – Het geheim van de schildpad

De biologie van het lange leven

Vanwege het coronavirus is deze Inspiratiebijeenkomst via een livestream op YouTube te volgen. Wanneer je online een plaats reserveert via de button, ontvang je meteen de link naar de livestream.

Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere?

Ga mee op een boeiende reis langs de biologie van het lange leven. Maak kennis met verschillende diersoorten die bijzondere eigenschappen hebben, zoals de brughagedis. Een levend fossiel dat wel honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En waarom worden vleermuizen tien keer zo oud als gewone muizen? Hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we onze eigen veroudering beter te begrijpen.

Over spreker David van Bodegom
David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar aan het LUMC en verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in hun oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden. Hij is de auteur van ‘Nood breekt wet’ (2012), ‘Oud worden in de praktijk’ (2015), ‘Ontpillen’ (2018) en ‘Het geheim van de schildpad’ (2019).

Deze avond vol informatie wordt je kosteloos aangeboden door Kunstmin in samenwerking met HBO Drechtsteden, Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing.