Noord Nederlands Toneel – Before / After

Herkenbare verhalen vol gevoel

Helaas is deze voorstelling geannuleerd vanwege de nieuwe corona-maatregelen. Kaartkopers ontvangen persoonlijk bericht over verplaatsing of definitieve annulering.

Plusprogramma: Na afloop van de voorstelling vindt er in het Theatercafé een nagesprek plaats tussen Astrid van Eck en acteurs van de voorstelling.

Na grote verhalen over onze fascinatie voor het leed van anderen (Carrousel), het conflict tussen wereldreligies (Salam) en de toekomst van de mens (Brave new world 2.0) zoemt regisseur Guy Weizman met Voorheen / Nadien in op het kleine en alledaagse. De meeste levens zijn helemaal niet groots en meeslepend, maar daardoor niet minder interessant. Misschien schuilt het diepmenselijke nu juist in het alledaagse. In een beeldende, poëtische mozaïekvoorstelling met een grote cast van meer dan 30 dansers en acteurs komt een universum aan kleine, herkenbare verhalen tot leven vol grote gevoelens op de vierkante millimeter.

38 gewone mensen doen gewone dingen. Ze draaien een gloeilamp in, bekijken een schilderij, ontdekken een grijze haar, halen een jeugdherinnering op, wachten op een hotelkamer, of kibbelen op een bedrijfsborrel. Maar in het toneelstuk Before/After laat de Duitse schrijver Roland Schimmelpfennig in al die levens iets heel kleins verschuiven waardoor die nooit meer zullen zijn als voorheen. Roland Schimmelpfennig is al jaren een van de meest gespeelde toneelauteurs van Duitsland. In Nederland wordt hij minder regelmatig gespeeld. Hij schreef onder andere ‘Arabische Nacht’ en ‘De Gouden Draak’ dat in Nederland opgevoerd is. Schimmelpfennig weet in zijn werk alledaagse thema’s en hedendaagse vraagstukken te behandelen in theatertaal die even poëtisch als toegankelijk is.

Credits: Regie: Guy Weizman; Tekst: Roland Schimmelpfenning; Choreografie: Roni Haver; Cast: dansers, acteurs en muzikanten uit het NITE ensemble; Decorontwerp: Ascon de Nijs; Kostuumontwerp: Maison de Faux