Matinee: Julika Marijn – Uit verdriet geboren

Over Hélène Kröller-Muller

Deze voorstelling kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten op grote schaal werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Zij realiseerde het  Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Speciaal voor deze voorstelling kreeg de actrice toegang tot de kist met ruim 3000 brieven die Hélène schreef aan haar zielsverwant Sam van Deventer.

Marijn gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de inspirerende, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde zij haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Marijn laat Hélène via haar brieven zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Hélène schetst, houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht.

‘Het is knap hoe Marijn voortdurend tussen genres schakelt, veel toont, maar op elk moment alle controle heeft over wat zij wel en niet deelt. Uiteindelijk gaat de voorstelling niet over biografie of autobiografie, maar over het hier en nu in het theater. Hèléne Kröller-Müller zou instemmend knikken.’ – ★★★★ Theaterkrant

 ‘Julika blaast Hélène Kröller-Müller nieuw leven in: van een historische figuur verandert zij haar in een vrouw van vlees en bloed. Haar nieuwsgierigheid prikkelt, haar stijl is ontwapenend en het verhaal dat zij ontrafelt is even fascinerend als ontroerend.’ – Eva Rovers (biograaf van Hélène Kröller-Muller)

Julika Marijn, concept, script en spel; Natasha Schulte, regie; Floor Minnaert, muziek