De Theatertroep – Opgediept

Op hun lijf geschreven toneelstuk

Deze voorstelling kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Voor de tweede keer werkt De Theatertroep met Judith Herzberg. Ze schrijven samen een vervolg, passend bij deze tijd, op de beroemde trilogie van Herzberg (‘Leedvermaak’, ‘Rijgdraad’ en ‘Simon’) over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een joodse familie.

De avond bestaat uit twee delen. Naast het nieuwe stuk ‘Opgediept’ is ook een bewerking van ‘Mephisto’ van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Opgediept
‘Opgediept’ is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort? Het alledaagse zijn onschuld verliest? Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang? ‘Opgediept’ gaat over eten, pakken, gissen en sporen wissen.

Mephisto
Klaus Mann schreef ‘Mephisto’ in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe verschuiven in tijden van oorlog de normen? Hoe wordt de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen?

‘De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.’ – NRC ★ ★ ★ ★

Gaandeweg wordt Opgediept beklemmend, vooral door het ingetogen spel.’ – de Volkskrant ★ ★ ★ ★