Lang Verhaal Kort

T.g.v. 400 jaar Synode van Dordt

Kunstmin presenteert deze productie in het kader van de Ode aan de Synode.

In 1618 werd tijdens de Synode van Dordt de Bijbel vertaald vanuit het Latijn naar het Nederlands. Nu, 400 jaar later, geeft Remco Veldhuis in taal van 2018 een razende rondleiding door dit zowel geprezen, als verguisde boek.

Altijd al meer willen weten van de Bijbel maar er nooit aan toegekomen om de 1744 bladzijden vol ontmoedigend kleine lettertjes te lezen? Geen idee waar je de tijd, het geduld en de rust vandaan moet halen om nou eindelijk eens wat te vinden van dat boek dat al eeuwen zo’n gigantische invloed op de wereld heeft? Ja? Remco Veldhuis ook! Toch besloot ie dat boek der boeken nou eindelijk eens te lezen. Om er voor eens en altijd wat van kunnen te vinden. Maar ja, als een cabaretier ergens z’n tanden in zet kun je er donder op zeggen dat er een voorstelling van komt. “En zo geschiedde…”

In Lang Verhaal Kort gaat Remco het gevecht aan met de klok en vliegt hij in 100 minuten op z’n eigen, komische en kritische wijze langs de hoogte- en dieptepunten door de Bijbel. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een gids die net zo twijfelt over de inhoud als jij misschien doet. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste (maar ook minder mooie) verhalen tegen. En, uiteindelijk zichzelf…

Lang Verhaal Kort toerde van september 2016 tot en met maart 2017 langs 80 theaters. Met schitterende recensies, overweldigende publieksreacties en uitverkochte zalen tot gevolg.

180 dagen Ode aan de Synode
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan honderd predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Dordtse Synode. Naast een unieke kerkvergadering was dit ook een politiek en cultureel evenement, dat van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag. Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019, precies 400 jaar later, viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Drie thema’s vormen daarin de rode draad: taal, identiteit en gastvrijheid.

Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl.

‘Indrukwekkende bijbelse theatrale gebeurtenis die bruist van de relativering.’ – ★★★★ Algemeen Dagblad

‘Erg goed. Veldhuis is geknipt voor dit materiaal.’ – ★★★★ Parool

‘Opmerkelijke en unieke samenvatting. Verrassend én gedurfd!’ – ★★★★ Dagblad van het Noorden

‘Uiterst origineel en indringend.’ – ★★★★ De Gelderlander