Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Kunstmin Live – Gerard Cox

Artiest van groot formaat

Kunstmin’s bruisende talkshow met beeld- en muziekfragmenten en live muziek. Journalist Kees Thies en theatermaker Marjolein Meijers verwelkomen elke editie een hoofdgast. Alles kan aan bod komen. Tijdens het seizoen maken wij bekend wie de hoofdgasten zijn. Een ding is zeker. De Kunstmin Live band is erbij en speelt lievelingsnummers van de hoofdgast.

Gerard Cox is een geboren en getogen Rotterdammer die als vertolker van luisterliedjes rond 1960 enige bekendheid verwierf in Nederland en Vlaanderen. Later in de jaren ‘60 stond hij als cabaretier op de planken. Vanaf 1970 werkte Cox met onder anderen Gregor Frenkel Frank, Luc Lutz en Frits Lambrechts in het KRO radioprogramma Cursief.

Cox heeft heel wat controversiële uitspraken op zijn naam staan, zo noemde hij Richard Nixon een moordenaar, zong hij Ajax is dood na de winst van de Europacup door Feijenoord, en kreeg hij zelfs een proces-verbaal wegens belediging van de koningin in een van zijn liedjes.

In 1973 werkte hij samen met Frans Halsema tijdens het programma Wat je zegt dat ben je zelf. De bekendste onderdelen uit dit programma waren de persiflages op toentertijd bekende radio- en televisieprogramma’s. In datzelfde jaar scoorde Cox een hit met het nummer ’t Is weer voorbij die mooie zomer, wat hem op veel kritiek kwam te staan uit de artistieke wereld.

Als acteur werd Cox in 1977 bekend, toen hij hoofdrolspeler was in de film Het debuut. In datzelfde jaar trouwde Cox met Joke Bruijs. In de jaren ‘80 en daarna speelde Cox in diverse films en theaterproducties. Hieronder waren rollen in Lieve jongens, De Vriendschap en de musical Fien. Van 1994 tot 2009 is Cox vooral bekend als scenarioschrijver en acteur in de 226 afleveringen tellende televisieserie Toen was geluk heel gewoon, waarin hij samen met Sjoerd Pleijsier en met Joke Bruijs speelde.

Cox is tevens columnist in De Oud-Rotterdammer en de Feyenoord Krant. Ook is Cox de vaste regisseur van Het Echt Rotterdams Theater.

Cox won in 2015 de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs.