Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Johannes versus Matthäus Passion

lezing door Bach-kenner Kees van Houten

Geen land ter wereld waar jaarlijks zoveel uitvoeringen zijn van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach als in Nederland. Ook zijn Johannes Passion mag zich in een toenemende populariteit verheugen. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen deze twee muzikale meesterwerken?
De Nederlandse Bach-kenner Kees van Houten geeft daarover op 19 maart in het Energiehuis een lezing onder de titel Johannes Passion versus Matthäus Passion.

Kees van Houten zal in deze lezing laten zien en horen hoe de componist de psychologische, retorische en theologische verschillen tussen de twee lijdensverhalen muzikaal heeft vorm gegeven. De lezing wordt verlucht met talrijke muziekfragmenten. Een aantal koorpassages wordt vertolkt door de koren Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) en Canticum Amicorum. MOV voert de Matthäus Passion uit op vrijdag 4 april in Dordrecht. Een dag later voert Canticum Amicorum de Johannes Passion uit in Zwijndrecht. Beide koren staan onder leiding van Patrick van der Linden.

Bezoekers van deze concerten hebben gratis toegang tot de lezing, die normaal € 5 euro kost. Kijk voor meer informatie over de voorstellingen op de website van MOV.