Inspiratiebijeenkomst – Nudging

Hoe ons gedrag wordt beïnvloed

Deze Inspiratiebijeenkomst is uitverkocht. Toch graag aanwezig zijn? Meld je dan aan voor de wachtlijst.

Het is razend interessant om meer te weten te komen over het rijke vakgebied van de psychologie. Vanwege de grote belangstelling in het vorige seizoen keert de reeks inspiratiebijeenkomsten terug. De spreektaal tijdens deze bijeenkomst is in het Engels. De toegang is gratis maar we raden je aan je gratis kaart alvast te reserveren.

In deze editie gaat het over nudging. Het Engelse woord nudge staat voor een vriendelijk duwtje in de goede richting. Voorbeelden van nudging zijn: Op een verkooppunt fruit op ooghoogte plaatsen of een stapel grote borden bij een buffet klaarzetten in plaats van een kleiner bord, zodat mensen geneigd zijn meer op te scheppen.

In deze inspiratiebijeenkomst neemt gedragswetenschapper Pelle Guldborg Hansen je mee in de wereld van de gedragskunde en nudging. De afgelopen 50 jaar heeft deze wetenschap ons veel geleerd over hoe niet rationele factoren ons gedrag, als burger, medewerker, consument of privépersoon, beïnvloeden. Dat we steeds meer weten over wáárom mensen irrationeel gedrag vertonen, maakt het ook mogelijk om die kennis actief te gebruiken om gedrag te veranderen.

Hansen laat zien hoe bedrijven en overheden de inzichten uit deze wetenschap zowel positief als negatief inzetten. En ook hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan de oplossing van een aantal prangende maatschappelijke problemen. Maar ook hoe onze kleine dagelijkse keuzes beïnvloed kunnen worden: neem je de trap of de lift, welke route kies je in een winkel of door het centrum van een stad en hoeveel en welk eten kies je van een buffet?

Deze avond is een derde in de reeks Inspiratiebijeenkomsten in de stad. De reeks is een initiatief van HBO Drechtsteden in samenwerking met Schouwburg Kunstmin, de Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing.