Inspiratiebijeenkomst – De kunst van opmerkzaamheid

Goed kijken begint met negeren

Het is razend interessant om meer te weten te komen over het rijke vakgebied van de psychologie. Vanwege de grote belangstelling in het vorige seizoen keert de reeks inspiratiebijeenkomsten terug. Vanavond leert Wieteke van Zeil ons meer over de kunst van opmerkzaamheid. De toegang is gratis maar we raden je aan je gratis kaart alvast te reserveren.

We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Goed kijken begint met negeren is het thema van de vierde inspiratiebijeenkomst dit jaar, voor iedereen die beter wil kijken. Wieteke van Zeil laat zien dat kunst daarbij kan helpen: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, en ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen.

In haar verhaal verbindt Wieteke de mooiste kunstdetails soepel aan ons dagelijks leven. Ze geeft praktische tips om met meer gemak en plezier naar kunst te kijken, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten over hoe wij waarnemen. Ook licht ze van andere kijkexperts uit andere vakgebieden de geheimen van hun opmerkzaamheid toe. Van Zeil laat zien dat onvermoede details een nieuwe wereld kunnen openen. Goed kijken begint met negeren maakt je opmerkzamer, in het museum en daarbuiten. Bekijk onderstaande video voor enkele eenvoudige kijktrucs die je kunt toepassen tijdens je volgende museumbezoek of lees vier tips om je blik te verscherpen in het Volkskrant artikel.

Over Wieteke van Zeil
Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en journalist. Ze schrijft de wekelijkse serie Oog voor Detail in de Volkskrant. Eerder schreef zij Dichterbij, kunst in details en Goed kijken begint met negeren en maakte als gastconservator de tentoonstelling Ik zie, ik zie in het Frans Hals Museum. Oog voor Detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.

Geniet van een avond vol actuele wetenswaardigheden, je aangeboden door Kunstmin in samenwerking met HBO Drechtsteden, Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing.