Theaterweekend: Holland Dance – BOW

Explosief danstalent

Deze voorstelling is te zien tijdens het Nationaal Theaterweekend. Tijdens dit weekend kun je voor slechts € 5,-/€ 10,- voorstellingen bezoeken. Klik hier voor het volledige Nationaal Theaterweekend programma bij Kunstmin.

De Koreaanse choreograaf Jeon Misook maakt haar Nederlandse debuut met de alom geprezen voorstelling BOW, waarin de Aziatische gewoonte om elkaar met een kleine buiging te begroeten centraal staat. Binnen haar gezelschap omringt de Koreaanse zich met virtuoze dansers, van wie ze de fysieke grenzen keer op keer verlegt.

Dans in Korea kent niet alleen een eeuwenlange traditie, Zuid-Korea heeft ook één van de meest levendige hedendaagse dansscenes ter wereld. Misook, één van Korea’s meest toonaangevende choreografen, is hier hét voorbeeld van. Holland Dance Festival haalt haar nu voor het eerst naar Nederland.

De buiging is in de oosterse cultuur een wijdverbreid gebaar. Het is een handeling vol schoonheid die zowel beleefdheid als respect toont. Hoewel het gaat om een eenvoudig gebaar gaan hierachter complexe betekenissen, verbanden en symbolen schuil die een buitenstaander niet kan waarnemen. Door alles wat met deze complexe vorm van communicatie samenhangt te bevragen en het gebaar eindeloos te herhalen, transformeert Misook deze gedragscode tot iets verrassends revolutionairs.