Het Volksoperahuis – Greaseman

Muzikaal, raak, actueel, jazzy

In de jaren ’80 werd de olieraffinaderij op Curaçao door Koninklijke Shell voor vier gulden verkocht aan de Curaçaoënaars. Sindsdien houdt de raffinaderij de bevolking in een wurggreep: de vervuiling is immens maar zonder de raffinaderij zou het halve eiland zonder werk zitten. In deze voorstelling met actualiteit, calypsoliedjes en steelpanmuziek, combineren Het Volksoperahuis en Teatro KadaKen (Curaçao) dit gegeven met de legende van ‘greaseman’: een man die ingesmeerd met olie door de straten dwaalt. Op Curaçao doet dit verhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt.

Greaseman neemt het publiek mee naar Curaçao met een band bestaande uit steelpanspeler Konkie Halmeyer, de fantastische jonge Curaçaos-Nederlandse zangeres Susan Malaika Bailey, trompettist/drummer Walther Muringen en natuurlijk componist en gitarist Jef Hofmeister. Onder de rook van de voormalige Shell raffinaderij op Curaçao voltrekt zich een tragisch liefdesverhaal over een man en de geliefde die hij achterliet. Ondertussen sluipt er een geheimzinnige man rond. Wie is toch die Greaseman?

Het Volksoperahuis, naast Jef Hofmeister bestaande uit regisseur en acteur Kees Scholten, brengt met Greaseman een avond over Curaçao en Nederland vol rake liederen, liefde en actualiteit.