Het Nationale Theater – De wereld volgens John

Spin-off van The Nation

Plusprogramma: Na afloop van de voorstelling vindt er in het Theatercafé een nagesprek plaats tussen Astrid van Eck en Bram Coopmans, de acteur die John speelt.

Lees de uitnodiging van artistiek leider Eric de Vroedt aan bezoekers van ‘The Nation’.

Juni 2019 Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

We zijn live in de uitzending van De wereld volgens John. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im)populaire, populistische volksmenner uit The Nation) verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur.

In zijn show heeft John contact met omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd.

‘Knettert van onbegrepen onbegrip tussen alle kringen en standen.’ ★★★★★ Trouw

‘Joris Smit speelt de rol van zijn leven als Jan K., boos, bleek, wanhopig en aandoenlijk ‘ ★★★ De Volkskrant

De wereld volgens John is een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij The Nation gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.

Spin-off van The Nation
De wereld volgens John is genoemd naar het (im)populaire personage John Lanschot uit The Nation (gespeeld door Bram Coopmans). Lanschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van The Nation keert samen met een aantal personages uit The Nation terug in De wereld volgens John.
 Heb je The Nation niet gezien? Geen probleem: De Wereld volgens John is voor iedereen te volgen, ook als je de voorgaande delen niet hebt gezien.

Joeri Vos en Eric de Vroedt, tekst; Eric de Vroedt, regie; Mourad Baaiz, Bram Coopmans, Sallie Harmsen, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Betty Schuurman en Joris Smit, spel