Achter het Huis – Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper e.a.

Dagboek Anne Frank bewerkt

Plusprogramma: Inleiding om 19:30 uur in de Grote Zaal. Tijdens de inleiding wordt ingegaan op de keuzes van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Johan Doesburg.

Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor Achter het Huis, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.

Het dagboek van Anne Frank behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar zij tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken. Achter het Huis is gebaseerd op haar dagboeken.

De benadering van Pfeiffer laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks ervaren in oorlogsgebieden. Een voorstelling voor jong en oud over een bijzonder meisje en de mensen om haar heen.

‘Een gedurfd standpunt van de makers’  -★★★★ NRC

‘Anne van den Burg overtuigt in haar vertolking van Anne Frank als pittige, getroebleerde tiener’ – de Volkskrant