Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a. – De Vader

Hans Croiset in grootse rol

Plusprogramma:

  • 19:00 – 20:00 uur; doorlopende vertoning korte film Tussen Nu en Morgen
  • 19:30 – 20:00 uur; inleiding over proces van dementie door Peter Haex, gezondheidszorgpsycholoog in Het Parkhuis

Lees ook het interview dat Kunstmin had met actrice Johanna ter Steege

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?

In De Vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne. Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. Hoe help je iemand die steeds meer wegraakt? De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn.

Deze voorstelling over Alzheimer werd afgelopen seizoen overladen met lovende recensies. Hoofdrolspeler Hans Croiset won de prestigieuze Louis d’Or en de voorstelling werd door het publiek én de jury van het Nederlands Theater Festival gekozen tot favoriet. Langzaam glijdt André weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt.  Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel ‘het grootste literaire talent in Frankrijk’ genoemd. Het stuk werd in Frankrijk en Engeland bejubeld door pers en publiek. De Nederlandse versie, in regie van Gijs de Lange, ontving eveneens lovende recensies. De voorstelling is momenteel in meer dan 25 landen te zien, van Brazilië tot Korea.

Croiset is geweldig als mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt – de Volkskrant ****

Monumentale rol van Hans Croiset – Scènes ****