Firma Mes – Rishi – Theaterdocumentaire

Heftig en onontkoombaar drama

Deze voorstelling kunt u bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas.

Plusprogramma: Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met het gezelschap Firma Mes in de Kleine Zaal.

‘Iedereen zou dit moeten zien’ (de Volkskrant). In deze theaterdocumentaire blikken 26 betrokkenen terug op een dramatische gebeurtenis rond de 17-jarige Rishi in 2013. Op station Hollands Spoor werd hij door een politieagent doodgeschoten. Rishi was onschuldig en ongewapend. Schrijver Kees Roorda dook in de getuigenverslagen en politieverhoren en schreef een tekst in de vorm van een live-constructie. Een onwaarschijnlijke thriller. Een zinderende performance.

Op 2 februari 2013 zou de Haagse Rishi Chandrikasing achttien jaar zijn geworden. Het was een dag waar hij volgens zijn vrienden lang naar had uitgekeken.  ‘Op mijn achttiende ben ik helemaal weg’, zou hij steeds hebben gezegd. Weg uit het kamertje dat hij bewoonde in een Schevenings opvanghuis voor jongeren met een problematisch verleden.

Rishi had een verjaardagsfeestje van een neef en een uitgaansavond in club Lustig achter de rug toen hij op zaterdagochtend 24 november 2012 rond zes uur rondliep op perron 4 van treinstation Holland Spoor in Den Haag. Familieleden en vrienden verklaarden achteraf dat hij vandaar naar zijn moeder zou reizen om bij haar afscheid te nemen van zijn oma die op die dag naar Suriname zou vertrekken. Plotseling kwamen er drie politieagenten met een getrokken wapen op Rishi afgestormd. De politie had de melding binnengekregen dat er iemand met een vuurwapen rondliep op Holland Spoor en bedreigingen had geuit. Rishi voldeed aan het signalement. Om 06.15 uur werd hij neergeschoten.

De acteurs schuiven met perspectieven en waarheden. De stemmen die zij een geluid geven zijn gedetailleerd en veelzijdig, doordrongen van afwegingen en emoties of juist beperkt inzicht. De schuldvraag is onmogelijk te beantwoorden.

Daan Dijsseldonk, Roosje Eijmers, Lindertje Mans, spel