Dordtse Oogst # Bart Lodewijks – Onder inspecteurs

Kunst biedt onthullende ervaring

Beeldend kunstenaar Bart Lodewijks begaf zich anderhalf jaar lang onder inspecteurs in het gebouw van de Nederlandse inspectiediensten in Zwijndrecht. Door zijn krijttekeningen tijdens kantooruren te maken merkte Lodewijks dat niet alleen hijzelf maar ook de inspecteurs regelmatig ‘om de regels heen bouwen’ om hun werk te kunnen doen.

Over zijn ontmoetingen met medewerkers en buurtbewoners schreef Lodewijks een onthullende tekst. Filmmaakster Griet Teck volgde het spoor van de krijttekening in en om het gebouw. Tekst, film en kunstenaar komen samen in een voorstelling over schijnbaar gescheiden werelden en de dunne lijn die ze aan elkaar doet grenzen.

‘Onder inspecteurs’ is een primeur. Voor het eerst presenteert de kunstenaar zijn verhalen in een one-man show.

Over Bart Lodewijks
Negentien jaar geleden begon Bart Lodewijks aan een krijttekening die rond de wereld loopt: op straat, op gevels van huizen en in woonkamers, op openbare gebouwen en in kantoren. In publicaties, lezingen en films vertelt hij over de sympathie, maar ook over de weerstand die zijn werk oproept. Zijn werk was eerder te zien in S.M.A.K. (Gent), Kathmandu Triënnale (Nepal), Whitechapel Gallery (Londen), Capacete Centro Cultural (Rio de Janeiro) en MMCA (National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul).

Bart Lodewijks, tekst en spel; Griet Teck, filmbeelden; Tom Van Imschoot, dramaturgie