De Warme Winkel – Een oprechte ode aan de ironie

Ontdek dit nieuwe theatergezelschap

Helaas is deze voorstelling geannuleerd vanwege de nieuwe corona-maatregelen. Kaartkopers ontvangen persoonlijk bericht over verplaatsing of definitieve annulering.

Het theatergezelschap De Warme Winkel is een van de opvallendste jonge gezelschappen van Nederland. De Warme Winkel verrast je en zet je graag op het verkeerde been. Dit keer met een ode aan de ironie.

De Warme Winkel trekt zich terug op een verleidelijk mooi eiland met grote cultuurhistorische waarde. Hier ontmoeten ze Ayleen, Britt, Earl en Myrna – vier ex- en aspirant verleiders van Temptation Island. Ze gaan de uitdaging aan: blijft ironie hun sterkste wapen of slaan dates met real people gaten in hun overtuiging?

Voor hen die de ironie van de titel ontgaat: het is natuurlijk lastig een oprechte ode aan de ironie te brengen, want wie de ironie recht wil doen moet haar belijden. En dat ondermijnt dan weer de oprechtheid van de ode. Toch is dat precies de intentie van De Warme Winkel. Ironie wordt vaak weggezet als een artistiek zwaktebod (want dan heb je niks te zeggen), jonge kunstenaars hangen ‘de nieuwe oprechtheid’ aan (je moet menen wat je zegt) en politiek degradeert ironie tot middel om zich in te dekken en racisme te billijken. Aan De Warme Winkel de taak om de ironie in haar volle glorie te herstellen. Hoog tijd voor een theatrale rehabilitatie. Het zal groots, geil en gevaarlijk worden. Echt, dit wordt super!

Want om met Kierkegaard te spreken: ‘Zoals de wijsbegeerte begint met de twijfel, zo begint een leven dat waardig is menselijk genoemd te worden met de ironie.’

Florian Myjer, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen en Ward Weemhoff, concept en spel; Jetse Batelaan, eindregie