Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

De Synode, Polderkoorts in de Lage Landen – Muziektheater Hollands Diep

Opera over Synode van Dordt toen & nu

Dit is een productie van Muziektheater Hollands Diep in het kader van de viering van 400 jaar Dordtse Synode in 2018/2019: de Ode aan de Synode, in co-productie met Kunstmin.

Diepe haat, brandend verlangen, innige devotie. Deze drie ingrediënten zetten 400 jaar geleden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De Remonstranten tegen de Contraremonstranten, de ‘Bavianen’ tegen de ‘Slijkgeuzen’.

Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis. De theatermakers onderzoeken wat er gebeurt wanneer verlangen overgaat in brandende begeerte en uitmondt in felle onverdraagzaamheid. Het is als een koorts: polderkoorts.

Deze voorstelling haalt de nijpende situatie uit 1619 naar het heden. Met pamflet teksten uit die tijd, die niet onderdoen voor het huidige venijn op Twitter. En met een splinternieuwe opera, van de jonge componist Jan-Peter de Graaff, waarin de impact van politieke en religieuze twist op het alledaagse leven van gewone mensen intens voelbaar is. Tegen het historische decor van de Synode van Dordrecht toont Muziektheater Hollands Diep opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu.

Jan-Peter de Graaff, compositie; Yuri Robbers, tekst; David Prins, regie; Mark Biggins, Ken Moussault, muzikale leiding; Jan-Willem Passchier, arrangementen; Renate Arends, sopraan; Joël Vuik, countertenor; Jorne van Bergeijk, bariton; Berend Eijkhout, bariton; Shapeshift, ensemble

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Kunstmin en dankzij de financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Dordrecht (programma Levendige Binnenstad), VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma fonds, Stichting Zabawas, Jurriaanse Stichting, Iona Stichting, Het Kersjes fonds, Gravin van Bylandt stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, The De Lancey & De La Hanty Foundation LTD.