John Buijsman – De bizarre nacht van Arie Speksnijder

Keuze tussen plicht of woede

Speksnijder is de hoofdrolspeler in een klassieke wraaktragedie, gespeeld door John Buijsman met een schurend-poëtische tekst van Peer Wittenbols. De composities, die de soundtrack vormen van internationale grote stads muziek zijn van Keimpe de Jong en Michel Banabila. De uit Dordrecht afkomstige Dusty Ciggaar begeleidt Buijsman live op de gitaren.

Speksnijder heeft dienst. De berichten komen binnen. Steekpartij op het Deliplein, ruit ingegooid in de Parklaan, mishandelingetje in een buitenwijk, zieke feestvierder op de Witte de With. Routine werk. Speksnijder hoort bij de nacht, en andersom: de nacht past Speksnijder als een warme jas.

Speksnijder telt af. Hij staat op de drempel van zijn pensioen. Veel heeft hij niet meer te verliezen. Met zijn vrouw gaat het niet goed. Al eerder raakte hij zijn dochter kwijt. Het lijkt een nacht te worden als alle andere nachten. Tot zich de ultieme kans voordoet. Speksnijder moet kiezen tussen zijn plicht en zijn hart.

Tegen het decor van een duistere stad die open ligt naar de wereld maakt Speksnijder de eenzaamste nacht van zijn leven door. Heen en weer geslingerd tussen zijn plichtsgevoel als toegewijde agent en de woede die hij probeert te onderdrukken.

‘Vanaf de eerste seconde zat ik op het puntje van mijn stoel. John Buijsman speelde, nee, wás, een oude politieman. Het is ontroerend, grappig, hard. Met prachtige muziek. Dat joch van Buijsman kan nog verdomd mooi zingen ook.’ – Algemeen Dagblad