D-Sound – Smartphone Orchestra

Sound, technologie & podiumkunsten

Musicus en host Carlo de Wijs en Kunstmin nemen je dit seizoen meerdere keren mee op een inspirerende tocht door de wereld van muziek en technologie. Wij presenteren een serie innovatieve concerten die laten zien op welke manieren technologie en podiumkunsten al met elkaar verweven zijn. Elke avond is weer helemaal anders en bestaat uit interactie, gesprekken met de makers en (dit seizoen) veel muziek. Terugblikken naar fragmenten van de allereerste editie?

Kijk, luister, praat mee en geniet. Een nieuw theatraal concept voor alle leeftijden, liefhebbers en nieuwsgierigen.

Smartphone Orchestra
Het Smartphone Orchestra is een orkest waarin tussen de tien en duizenden smartphones worden gesynchroniseerd om mogelijk het grootste orkest ter wereld te vormen. Een orkest waarin de smartphone van elke deelnemer een unieke rol speelt. Een orkest dat overal ter wereld kan optreden.

Smartphone Orchestra is een uniek concept. Niet alleen naar een symfonie luisteren maar er ook echt deel van uit maken. Hoe het werkt? Iedereen met een smartphone kan de speciale online pagina bezoeken en op een link klikken. Elke smartphone neemt automatisch een andere kleur aan die staat voor een instrument, afhankelijk van de symfonie. Door de slimme technologie synchroniseert de muziek, zelf wanneer er sprake is van een vertraagde internetconnectie. Alle telefoons in de zaal samen klinken vervolgens als een prachtig geheel en je ziet een zee van lichtjes.

Het bijzondere concept was eerder te zien op Lowlands in 2016.

‘Het Smartphone Orchestra is begonnen als muzikaal idee, maar het werd steeds evidenter dat het ook een heel vette tool is om verhalen mee te vertellen, mét het publiek in plaats van aan het publiek.’ – Stije Hallema  (popmuzikant en bedenker van dit orkest) in het interview met het Parool