Charkov Staats Opera Theater – La Traviata

Overrompelende operaklassieker

La Traviata (de dolende) is een opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi, die zijn première beleefde op 6 maart 1853 in het Teatro La Fenice in Venetië. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas.

Deze opera in drie bedrijven van de Italiaanse grootmeester Verdi, vertelt het levensechte liefdesverhaal tussen Violetta en Alfredo. Violetta leeft er aardig op los, totdat ze de romantische Parijse dichter Alfredo leert kennen. Ze wordt voor het eerst écht verliefd en samen proberen ze op het platteland een rustig leven op te bouwen. Zijn vader ziet echter geen heil in hun relatie en gebiedt Violetta de relatie te verbreken. Dat doet ze en ze pakt haar oude, losbandige leven weer op, maar wordt geveld door tuberculose. Pas op haar sterfbed worden de twee herenigd.

Amor e morte (liefde en dood), zoals dit beroemde en tragische operaverhaal oorspronkelijk heet, is één van de beroemdste en meest opgevoerde opera’s ter wereld. De versie die u gaat zien is een klassieke uitvoering door het Charkov Staats Opera Theater, gezongen in het Italiaans, met boventiteling in het Nederlands.

Het Charkov Staats Opera Theatergezelschap maakt onderdeel uit van een van de oudste theaters uit de voormalige Sovjet-Unie en Oekraïne. Bij dit theater zijn meer dan 700 mensen werkzaam, met hooggekwalificeerde dansers, musici, decorbouwers, kostuumontwerpers, kleermakers en balletschoenmakers. Het gezelschap toert daarnaast over de hele wereld met 150 voorstellingen per jaar.