Budding(h’) Poets

Poëziemarathon met 30 prijswinnende dichters

30 jaar C. Buddingh’-Prijs op één podium

Doorlopend live poëzie programma van 12:00 – 23:00 uur met Ilja Leonard Pfeijffer, Marieke Lucas Rijneveld, Lieke Marsman, Joke van Leeuwen, Anna Enquist, Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff, Radna Fabias en vele, vele anderen.

Sinds 1988 reikt Poetry International tijdens het jaarlijkse festival de C. Buddingh’-prijs uit aan de schrijver van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Niet voor niets is de Dordtse dichter en taalvernieuwer C. Buddingh’ naamgever van deze ‘prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie’. Dit jaar zou hij 100 jaar zijn geworden.

Kunstmin, Poetry International en het Buddingh’ Genootschap vieren op zaterdag 24 november van 12:00 tot 23:00 uur de sterfdag van de onvergetelijke taalvirtuoos en voordrachtskunstenaar met een feestelijke poëziemarathon met alle dertig winnaars van de C. Buddingh’-prijs op één podium. Een lange, veelkleurige stoet ‘nieuwe stemmen’.

Festivalprogramma
In een elf uur durende poëziemarathon lezen de winnaars uit hun bekroonde debuut in combinatie met voordrachten uit bundels die daarop volgden. Met spraakmakende interviewers als Tim den Besten en Hassnae Bouazza spreken ze aansluitend over de taal en thema’s die zij willen uitdragen. Een unieke eendaagse poëziemanifestatie die de taalvernieuwing door de jaren heen glashelder over het voetlicht brengt en de bezoeker onderdompelt in de rijke diversiteit van de Nederlandse taal.

Kunstmin staat deze dag volledig in het teken van poëzie. Naast de spectaculaire marathonlezing met alle C. Buddingh’-prijswinnaars vinden vele extra activiteiten plaats. Zo brengt Muziektheatergezelschap Hollands Diep met een hoorspel een ode aan hun illustere voorganger C. Buddingh’. Meer informatie over de gehele randprogrammering volgt.

Natuurlijk is het Theatercafé gedurende het gehele programma geopend.

Over de C. Buddingh’-prijs
Met de C. Buddingh’-prijs vestigt Poetry International ieder jaar de aandacht op talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Henk van der Waal, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Ellen Deckwitz, Lieke Marsman, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten.

Dordrecht viert Synode
Budding(h’) Poets maakt deel uit van de feestelijkheden in het kader van Synode400. In 2018 en 2019 is het 400 jaar geleden de Dordtse Synode plaatsvond. Deze revolutionaire vergadering leidde onder andere tot de vertaling van de Bijbel naar het Nederlands, wat op zijn beurt grote en blijvende invloed had op de Nederlandse taal. 2018 Is ook het 100ste geboortejaar van schrijver C. Buddingh’. Deze Dordtenaar trad graag en veelvuldig op in eigen stad en vereeuwigde die in taal met zijn Ode aan Dordrecht. De Marathon op zaterdag 24 november vindt plaats op Buddingh’s sterfdag en toont een staalkaart van de Nederlandse taal én poëzie.

180 dagen Ode aan de Synode
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan honderd predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Dordtse Synode. Naast een unieke kerkvergadering was dit ook een politiek en cultureel evenement, dat van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag. Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019, precies 400 jaar later, viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Drie thema’s vormen daarin de rode draad: taal, identiteit en gastvrijheid.

Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl.

Budding(h’) Poets is een co-productie van Kunstmin, Poetry International en het Buddingh’ Genootschap met dank aan de Bibliotheek AanZet, Dordrecht en subsidiënten Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, BankGiro Loterij Fonds, Lira Fonds, Gemeente Dordrecht/Synode 400, Fonds Podiumkunsten.