Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

BERLIN & Het Zuidelijk Toneel – True copy

Wat is echt en niet echt?

Dit is een voorstelling onder de noemer Wanderlust wat staat voor het verlangen om te reizen en te ontdekken. Poppodium Bibelot & Kunstmin presenteren een uitdagend, verrassend en afwisselend programma in het Energiehuis. Meer evenementen zoals deze bezoeken? Ga naar de Wanderlust website.

Deze voorstelling kun je bezoeken met de Kunstmin Pas, lees meer over deze Pas

Deze veelbesproken en geprezen ‘docutheatervoorstelling’ is niet alleen spannend inkijkje in het hoofd van een meestervervalser en de wereld van de kunsthandel. De voorstelling stemt ook tot nadenken over de vraag wat de waarde van de waarheid is.

Op 6 mei 1994 vallen gendarmes het Franse landgoed van Geert Jan Jansen binnen. Zij stuiten op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van deze Geert Jan te komen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij heeft gefabriceerd. Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. Een spellingsfout in een certificaat bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall doet hem na jaren de das om. ‘

‘True Copy’ toont het interne radarwerk van een complexe man als handleiding om de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Maar ook om de fundamentele vragen rondom echt en niet echt aan de kaak te stellen, die tegenwoordig, in tijden van fake news en indrukwekkende virtuele reproductiemogelijkheden, urgenter zijn dan ooit. Welke waarde hebben waarheid en authenticiteit nog? En is het soms niet verfrissender of zelfs noodzakelijk om mee te gaan in een leugen?

BERLIN (Bart Baele, Yves Degryse), Geert Jan Jansen, concept en regie; Bart Baele, Geert De Vleesschauwer, camera; BERLIN, Geert De Vleesschauwer, montage; BERLIN, Manu Siebens, scenografie; Ina Peeters, scenografie film; Brighton Festival, CENTQUATRE, C-TAKT, deSingel, Theaterfestival Boulevard, PACT Zollverein, overige coproducenten

‘Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over’  – ★★★★★ NRC Handelsblad