Avond van de Waarnemer

Hoe en wat neem jij waar?

Hoe neem je dingen waar? Er zijn overeenkomsten maar er zijn ook verschillen. Bij de doorlopende productie op het dak van het Energiehuis, Waarnemer van Dordrecht, observeren elke dag twee Waarnemers de zonsopgang en de zonsondergang. Hoe gaat dat in zijn werk. Wat ervaart de Waarnemer en wat neemt hij of zij waar? Tijdens de ‘Avond van de Waarnemer’ hoor je er alles over!

Kunstmin organiseert in het Energiehuis een feestelijke, muzikale en theatrale avond waarbij de verschillende aspecten van waarnemen worden gepresenteerd. Dit belooft niet alleen voor de deelnemers van het project ‘De Waarnemer van Dordrecht’ een boeiende avond te worden, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn en haar stad en medebewoners.

Op het dak van het Energiehuis staat sinds 1 mei 2019 het Venster op de Stad. Bij zonsopgang en zonsondergang observeert iedere keer een nieuwe Waarnemer de stad. Voor iedereen telkens een unieke ervaring met voor iedere Waarnemer een geheel eigen impact. Elke dag slaan twee nieuwe Waarnemers de stad Dordrecht gaande bij zonsopgang en zonsondergang. Dit project is bedacht door de Belgisch-Australische en in Parijs woonachtige choreografe Joanne Leighton. In haar werk draait het om een dynamische visie op dans. Zij ziet het publiek als een artistieke partner. ‘De Waarnemer van Dordrecht’ is niet alleen een in het oog springend project, het is ook een doorgaande artistieke dialoog waarbij het draait om de uitwisseling met het publiek. Joanne Leighton is deze avond aanwezig.

Hoe neem jij dingen waar? Wat is jouw visie, jouw blik? Op deze avond staat ‘waarnemen’ centraal. Dit onderwerp wordt op verschillende manieren belicht, zo zijn er dansfragmenten, muziek en spoken word. De avond wordt gepresenteerd door Milou Adjanga. Zij verbindt de toeschouwer met de spreker en krijgt met haar enthousiasme de zaal in beweging. Joanne Leighton (de grondlegger van dit project) is zeker aanwezig. Muzikaal maker Eva van Pelt verzorgt de muzikale omlijsting en Wieteke van Zeil spreekt over ‘waarnemen’ door de kunst van opmerkzaamheid.

Muzikale omlijsting door Eva van Pelt
Eva van Pelt (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich door de zoektocht naar een ander contact met haar publiek. Om dit contact in de schoonste vorm op te zoeken speelt zij, onder de titel HIER, een jaar lang concerten voor één persoon. Wat gebeurt er wanneer performer en publiek één nummer lang als individuen tegenover elkaar zitten in een oude Volkswagen bus? Als je een klein en intiem moment van muziek deelt met iemand die je niet kent? Is deze directe, persoonlijke aandacht een liefdevol cadeau, of is het confronterend, spannend? Eva rijdt met haar Volkswagen busje het hele land door en bezocht in 2018 al de Dordtse Cultuurnacht.

De Kunst van Opmerkzaamheid door Wieteke van Zeil
Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en cultuurjournalist en schrijft wekelijks de serie ‘Oog voor Detail’ in de Volkskrant. Haar boek ‘Goed kijken begint met negeren, de kunst van opmerkzaamheid’, verscheen in juni 2018. Eerder schreef zij ‘Dichterbij, kunst in details’ (Atlas Contact, 2015) en in juni 2019 verschijnt haar boek ‘Ieder z’n Rembrandt, wat je ziet ben je zelf’. ‘Oog voor Detail’ werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.

Tijdens de Avond van de Waarnemer laat Wieteke zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen en weten al eeuwen hoe het oog werkt. We kijken grotendeels onbewust – en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Wieteke bespreekt details uit de mooiste schilderijen en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema’s in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Zij geeft praktische tips, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over waarneming, om meer op te merken in het museum én daarbuiten.