Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

Avond van de Waarnemer

Kijk mee achter de schermen

Hoe zijn de ervaringen van de Waarnemers? Bij de dagelijks doorlopende productie op het dak van het Energiehuis, de Waarnemer van Dordrecht, observeren elke dag twee Waarnemers de zonsopgang en de zonsondergang. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat ervaart de Waarnemer en wat neemt hij of zij waar? Tijdens de ‘Avond van de Waarnemer’ hoor je er alles over!

Kunstmin organiseert in het Energiehuis een feestelijke, muzikale en theatrale avond. Dit onderwerp wordt op verschillende manieren belicht, zo zijn er dansfragmenten, muziek en spoken word. Presentatie is in handen van Milou Adjanga. Joanne Leighton (de grondlegger van dit project) is eveneens deze avond te gast. Muzikaal maker Eva van Pelt verzorgt de muzikale omlijsting en kunsthistorica en Volkskrant journalist Wieteke van Zeil laat haar licht schijnen over ‘waarnemen door de kunst van opmerkzaamheid’ .

Over het project
Sinds 1 mei vorig jaar staat op het dak van het Energiehuis het Venster op de Stad. Bij zonsopgang en zonsondergang observeert iedere keer een nieuwe Waarnemer de stad. Voor iedereen telkens een unieke ervaring met voor iedere Waarnemer een geheel eigen impact. Dit project is bedacht door de Belgisch-Australische en in Parijs woonachtige choreografe Joanne Leighton. In haar werk draait het om een dynamische visie op dans. Zij ziet het publiek als een artistieke partner.

‘De Waarnemer van Dordrecht’ is niet alleen een in het oog springend project, het is ook een doorgaande artistieke dialoog waarbij het draait om de uitwisseling met het publiek.

Eva van Pelt
Eva van Pelt (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich door de zoektocht naar een ander contact met haar publiek. Om dit contact in de schoonste vorm op te zoeken speelt zij, onder de titel HIER, een jaar lang concerten voor één persoon. Wat gebeurt er wanneer performer en publiek één nummer lang als individuen tegenover elkaar zitten in een oude Volkswagen bus? Als je een klein en intiem moment van muziek deelt met iemand die je niet kent? Is deze directe, persoonlijke aandacht een liefdevol cadeau, of is het confronterend, spannend? Eva rijdt met haar Volkswagen busje het hele land door en bezocht in 2018 al de Dordtse Cultuurnacht.

De Kunst van Opmerkzaamheid door Wieteke van Zeil
Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en cultuurjournalist en schrijft wekelijks de serie ‘Oog voor Detail’ in de Volkskrant. In juni 2018 verscheen haar boek ‘Goed kijken begint met negeren, de kunst van opmerkzaamheid’, verscheen in juni 2018 en in juni 2019 haar boek ‘Ieder z’n Rembrandt, wat je ziet ben je zelf’. Tijdens de Avond van de Waarnemer laat Wieteke zien dat kunst ons opmerkzamer maakt: kunstenaars zien immers vaak wat ons nog ontgaat, ze tonen andere perspectieven dan die we al kennen en weten al eeuwen hoe het oog werkt. We kijken grotendeels onbewust en daardoor gaat veel aan ons voorbij. Wieteke bespreekt details uit de mooiste schilderijen en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema’s in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Zij geeft praktische tips, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over waarneming, om meer op te merken in het museum én daarbuiten.