Wil je ons, in deze tijd, extra steunen? Steun ons

André Manuel – Dreejklezoew

Gevoelige clown met grote bek

Als onderwerpen gevoelig liggen, dan ga ik bokken.’ Met deze opmerking vat de Twentse cabaretier André Manuel (52) zijn karakter kernachtig samen. In dertig jaar theater maakte hij de ‘goudeerlijke botheid’ tot zijn handelsmerk. Ook in zijn sterke nieuwe show Dreejklezoew overstelpt hij het publiek met harde grappen over onder meer Syrische vluchtelingen, moslimterroristen, christenen, FvD-leider Thierry Baudet en zangeres Ilse DeLange. Manuel is de personificatie van de ‘dreejklezoew’, een Twentse term die hij zelf vertaalt als een ‘irritante kutclown’.

In Dreejklezoew doet Manuel verslag van een rondreis door Europa. In elke stad die hij aandoet, of het nu het Duitse Koblenz of het Engelse Stratford-upon-Avon is, komt hij in de hotels of kroegen wel mensen tegen die een link hebben met recente gebeurtenissen uit het nieuws.

Ook pleit hij opnieuw voor theater als vrijplaats, een plek waar alles gezegd kan en moet worden. Dat is in lijn met zijn meesterstuk Het geval apart’, de show waarmee hij in 2015 de cabaretprijs Poelifinario won. Het is knap dat Manuel dat niveau weet te evenaren met Dreejklezoew. Wat een slim gestructureerd, maar ook lekker rumoerig programma