AIDA – Charkov City Opera & Ballet

Ontroerende opera

Plusprogramma: voorafgaand aan de opera, om 19:15 uur, is er een inleiding. Dirigent en docent Robert Jan Kamer vertelt over de totstandkoming van de opera aan de hand van een documentaire over het maakproces.

‘Aïda’ is misschien wel de populairste opera ooit gecomponeerd. Giuseppe Verdi schreef talloze pakkende melodieën, van de overweldigende ‘Triomfmars’ met dansers en een groot koor tot aan de vele intieme, hartverscheurende solo’s en duetten. Het exotische verhaal leent zich voor spectaculair theater, maar is tegelijk een intiem en ontroerend drama, waarin liefde het wint van vijandschap. De Egyptische legeraanvoerder Radames mag na zijn overwinning op de Ethiopiërs trouwen met koningsdochter Amneris. Maar hij heeft heimelijk een relatie met Amneris’ slavin Aïda, dochter van de overwonnen Ethiopische koning. Hun liefde leidt uiteindelijk tot de ultieme opoffering.

 

In onderstaande trailer krijg je een korte indruk van het maakproces van de voorstelling. De opera wordt door Charkov City Opera & Ballet in samenwerking met een Nederlands artistiek team naar de theaters gebracht, in een regie van Marc Krone en onder muzikale leiding van Jeroen Weierink.

Giuseppe Verdi, componist; Marc Krone, regie; Jeroen Weierink, muzikale leiding