75 jaar vrijheid – Vrijheidscollege Balil Wahib

Geeft zijn visie op vrijheid

Helaas is deze voorstelling geannuleerd vanwege de nieuwe corona-maatregelen. Kaartkopers ontvangen persoonlijk bericht over verplaatsing of definitieve annulering.

Tijdens dit Vrijheidscollege treden acteur en rapper Balil Wahib en hiphop collectief Drechtplanet op. Presentator en moderator is Gino van Weenen.

Wahib praat in zijn vrijheidscollege over zijn visie op vrijheid gebaseerd op ervaringen uit zijn persoonlijke leven. Wahib; “Wanneer ik over straat loop zie ik mensen met verschillende etniciteiten, een vrouw die voor Jezus schreeuwt, prostituees, homo’s, zwervers, mensen met een jointje. Mensen die allemaal anders zijn. Die in vrijheid, zonder beperkingen, de gelukkigste versie van zichzelf kunnen zijn. Maar die vrijheid is niet perfect. Prostituees staan soms tegen hun zin achter het raam, alcoholisten zijn verslaafd. Er zijn rijke mensen, die zich meer kunnen veroorloven. Arme mensen die dat niet kunnen. “Jouw vrijheid stopt waar die van de ander begint”, zei Fresku in zijn college. Dat is het grijze gebied van vrijheid. Als je de vrijheidsgrens van een ander leert kennen, kan je jouw grenzen ook aanpassen. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles.”

Rapper en acteur Bilal Wahib speelde onder andere in ‘Brugklas’, ‘Spangas’, ‘Malik’, ‘Mocro Maffia’ en ‘De Libi’. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van ‘De Libi’ en speelt dit jaar in de voorstelling Hamlet. Bilal Wahib vertelt in zijn college over de vrijheidsgrens van jezelf en de ander. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. In zijn college deelt hij die ervaringen en inzichten.

Wahib heeft er persoonlijk voor gezorgd dat hij naar de toneelschool kon; officieel had hij niet de juiste diploma’s, maar hij belde zelf de school met de vraag of hij toch auditie mocht komen doen. Nu geldt Bilal als één van de grootste acteertalenten van Nederland.

In 2019 speelde hij de hoofdrol in de film ‘De Libi’, van Shady El-Hamus. Samen met co-scenarist Jeroen Scholten van Aschat schreef El-Hamus de rol speciaal voor Bilal en baseerde het personage op zijn leven. Regisseur en Bilal maken duidelijk dat de jongeren van nu, nu leven en dat er naar hen geluisterd moet worden, in plaats van hen alleen tot onderwerp van gesprek te maken.

Wahib werkt en droomt hard. Hij heeft zichzelf doelen gesteld en gaat die ook halen. Hij wil zijn diploma halen, nieuwe muziek uitbrengen, een rol bij ITA en zo snel mogelijk een Gouden Kalf. Je mag groot dromen, toch? Je moet te veel willen om er te komen. En je moet bereid zijn om er hard voor te werken.’

Gino van Weenen presenteert de avond. Hij is spoken word-artiest, presentator, moderator en educator. Via poëzie, literatuur, beeldende kunst en theater probeert hij kijkers en luisteraars mee te nemen naar nieuwe inzichten. Hij stond op diverse festivals, zowel solo als met Poetry Circle Nowhere. Tegenwoordig mogen vele podia rekenen op woorden en gebaren die groter zijn dan de verbeelding. Zijn teksten verschenen in woord en beeld in diverse bloemlezingen en publicaties.