Ode aan de Synode

Kunstmin presenteert meerdere theatrale producties ter gelegenheid van de viering van Ode aan de Synode.

Zaterdag 24 november
30 jaar C. Buddingh’-Prijs op één podium

Geniet van een doorlopend live poëzie programma van 12:00 – 23:00 uur met Ilja Leonard Pfeijffer, Marieke Lucas Rijneveld, Lieke Marsman, Joke van Leeuwen, Anna Enquist, Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff, Radna Fabias en vele, vele anderen. Vrijwel alle deelnemers zijn aanwezig, lezen uit eigen werk, en komen aan het woord over taal.

Budding(h’) Poets maakt deel uit van de feestelijkheden in het kader van Synode400. In 2018 en 2019 is het 400 jaar geleden de Dordtse Synode plaatsvond. Deze revolutionaire vergadering leidde onder andere tot de vertaling van de Bijbel naar het Nederlands, wat op zijn beurt grote en blijvende invloed had op de Nederlandse taal. 2018 Is ook het 100ste geboortejaar van schrijver C. Buddingh’. Deze Dordtenaar trad graag en veelvuldig op in eigen stad en vereeuwigde die in taal met zijn Ode aan Dordrecht. De Marathon op zaterdag 24 november vindt plaats op Buddingh’s sterfdag en toont een staalkaart van de Nederlandse taal én poëzie.

Woensdag 20 maart
Avond van geluk

Samen met studenten van het Da Vinci College en HBO Drechtsteden gaat Kunstmin dit seizoen op zoek naar wat Dordtenaren gelukkig maakt. De studenten trekken hun stad Dordrecht in en ontmoeten bewoners in wijken en straten die zij nog niet eerder kenden. Zij gaan langs bij stadsgenoten die op huisnummer 13 wonen, en stellen de bewoners ervan de vraag: Wat maakt u gelukkig en wat heeft u geluk gebracht? Ook wordt besproken hoe de bewoners geluk ervaren in hun straat, hun wijk en hun stad. RTV Rijnmond deed vast een steekproef bij bewoners van huizen op nummer 13 in Dordrecht. Tijdens de Internationale  Dag van het Geluk, deze woensdag 20 maart 2019, worden de uitkomsten van dit programma gepresenteerd tijdens een feestelijke, muzikale en theatrale avond voor iedereen in Dordrecht en omstreken. Een avond vol geluk.

Zaterdag 2 & Zondag 3 maart
Remco Veldhuis
Lang Verhaal Kort

In Lang Verhaal Kort gaat Remco het gevecht aan met de klok en vliegt hij in 100 minuten op z’n eigen, komische en kritische wijze langs de hoogte- en dieptepunten door de Bijbel. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een gids die net zo twijfelt over de inhoud als jij misschien doet. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste (maar ook minder mooie) verhalen tegen. En, uiteindelijk zichzelf…

Wat is de Dordtse Synode?
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan honderd predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Dordtse Synode. Naast een unieke kerkvergadering was dit ook een politiek en cultureel evenement, dat van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag. Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019, precies 400 jaar later, viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, wandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Drie thema’s vormen daarin de rode draad: taal, identiteit en gastvrijheid. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het gehele programma in de stad Dordrecht is te vinden op www.synode400.nl

Kunstmin bedankt Poetry International, het Buddingh’ Genootschap, Bibliotheek AanZet, en subsidiënten Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, BankGiro Loterij Fonds, Lira Fonds, Gemeente Dordrecht/Synode 400, Fonds Podiumkunsten.